Damir Džumhur, jedini predstavnik Bosne i Hercegovine među najboljih 100 tenisera svijeta, trenutno zauzima 100. mjesto na ATP ljestvici, što predstavlja pad za četiri pozicije u odnosu na prošli tjedan.

Iako je ovaj rezultat blagi nazadak, Džumhur i dalje ostaje najistaknutiji bh. tenisač na globalnoj sceni. S druge strane, talijanski tenisač Jannik Sinner osigurao je prvo mjesto na ATP ljestvici zahvaljujući pobjedi u Šangaju, čime je dodatno učvrstio svoju poziciju na vrhu.

Trenutno ima čak 4800 bodova više od drugoplasiranog Španca Carlosa Alcaraza, što je značajna razlika. Na trećem mjestu nalazi se Nijemac Alexander Zverev, dok je Novak Đoković, iako četvrti, i dalje među najboljim tenisačima svijeta, održavajući svoju dugogodišnju prisutnost u vrhu.

Ostatak najboljih svjetskih tenisača u top 10 uključuje imena kao što su Daniil Medvedev, Taylor Fritz, Andrey Rublev, Casper Ruud, Alex de Minaur i Grigor Dimitrov, što svjedoči o izuzetnoj konkurenciji u svjetskom tenisu.

Kada su u pitanju ostali tenisači iz Bosne i Hercegovine, Nerman Fatić trenutno zauzima 375. mjesto na ATP ljestvici, dok je Mirza Bašić na 575. poziciji. Mlađi tenisač, Andrej Nedić, zauzima 780. mjesto i nalazi se u fazi uspona.

Unatoč izazovima na svjetskoj sceni, ovi bh. tenisači pokazuju upornost i predanost sportu, a Džumhur i dalje nosi vodeću ulogu. Pozicije na ljestvicama mogu varirati, ali trud i rad ovih sportaša zasigurno će im donijeti nove prilike za napredak.