Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno prolazi kroz veoma težak period, obilježen nizom loših rezultata.

Posljednju pobjedu ostvarili su prije više od godinu dana, 13. oktobra 2023. godine, kada su u Vaduzu savladali Lihtenštajn s 2:0 u kvalifikacijama za EURO.

Nakon toga, uslijedila su četiri bolna poraza, uključujući mečeve protiv Portugala, Luksemburga, Slovačke i Ukrajine u baražu za Evropsko prvenstvo. Promjena na trenerskoj poziciji, gdje je Sergej Barbarez preuzeo tim od Save Miloševića, nije donijela željeni preokret.

U šest utakmica pod njegovim vodstvom, reprezentacija je upisala pet poraza i jedan remi.

Zmajevi su se suočili s jakim protivnicima, izgubivši prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije, kao i otvaranje Lige nacija protiv Nizozemske. Jedini pozitivan rezultat u tom periodu bio je remi s Mađarskom u Budimpešti.

Međutim, nedugo zatim su uslijedili porazi od Njemačke i Mađarske u Zenici, čime se nastavila serija bez pobjeda. Ekipa se trenutno suočava s krizom forme i rezultatâ, a izazovi se nastavljaju, jer ih do kraja godine očekuju dva teška meča.

Prvo će gostovati Njemačkoj u Freiburgu 16. novembra, a potom 19. novembra dočekuju Nizozemsku na domaćem terenu u Zenici, čime će zaključiti ovu fazu Lige nacija.

Trenutna situacija izaziva zabrinutost među navijačima i postavlja pitanje hoće li ekipa uspjeti pronaći izlaz iz ovog teškog razdoblja, s obzirom na kvalitet protivnika koji ih očekuju.