Sir Alex Ferguson, legendarni menadžer Manchester Uniteda, više neće biti povezan s klubom ni kao globalni ambasador, čime se završava njegova dugogodišnja prisutnost u strukturama Old Trafforda.

Odluka je došla od suvlasnika kluba, Sir Jima Ratcliffea, direktora kompanije Ineos, koji je obavijestio 82-godišnjeg Fergusona da se njegova pozicija ukida zbog smanjenja klupskih troškova.

Ferguson je samo jedan od 250 zaposlenika koji su proglašeni tehnološkim viškom, prema izvještaju Manchester Evening Newsa.

Ironično, Manchester United je ljetos potrošio značajne iznose na dovođenje pojačanja poput Joshuasa Zirkzeea, Lenyja Yoroa, Matthijsa de Ligta i Manuela Ugartea.

Fergusonova bogata karijera u Unitedu trajala je od 1986. do 2013. godine, tijekom koje je klub osvojio 13 naslova Premier lige, pet FA kupova i dva naslova Lige prvaka.

Njegov učinak je neosporan jer je osvojio više od polovice svih trofeja u historiji kluba. Nakon što je otišao s klupe, United je prošao kroz turbulentno razdoblje, često se mučeći da vrati staru slavu. U posljednje dvije godine, klub je osvojio FA kup i Liga kup, ali unatoč tim uspjesima, početak ove sezone pod vodstvom Erika ten Haga bio je razočaravajući.

United je trenutno na 14. mjestu Premier lige nakon sedam kola, što je izazvalo zabrinutost među navijačima. Fergusonov doprinos kao ambasadora kluba također je bio značajan, a u prvim mjesecima zaradio je 2,165 milijuna funti.

Međutim, čini se da novi vlasnički smjer preferira štednju i restrukturiranje, što je rezultiralo prestankom njegove ambasadorske uloge.