Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine (Zmajeve) očekuju ključni izazovi u okviru Lige nacija prije nego što započnu pripreme za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Žrijeb za kvalifikacije će biti održan 13. decembra ove godine, dok će se prvi kvalifikacijski mečevi igrati u martu 2025. godine. Šeširi za žrijeb još nisu potpuno definirani, a konačni raspored bit će poznat nakon novembarskih utakmica.

Od ukupno 54 reprezentacije u evropskoj zoni, njih 38 već zna u kojem šeširu će se naći, ali Bosna i Hercegovina još uvijek nije sigurna. Ukoliko Zmajevi uspiju pobijediti preostale protivnike, Njemačku i Nizozemsku, te ukoliko se u isto vrijeme Nizozemska i Mađarska zadovolje podjelom bodova, BiH bi mogla dospjeti u prvi šešir, što bi bilo veliko postignuće.

U slučaju da se to ne desi, vrlo vjerovatno će biti smještena u treći šešir. Najjače ekipe poput Španije, Engleske, Hrvatske, Francuske, Belgije, Nizozemske, Portugala, Njemačke i Italije već su osigurale svoje mjesto u elitnom šeširu, a očekuje se da im se pridruži i Švicarska.

Kvalifikacije će trajati od marta 2025. do marta 2026. godine, a promjena formata Svjetskog prvenstva, koje će sada uključivati 48 reprezentacija, otvara priliku za veći broj evropskih timova – čak 16.

Turnir će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, što dodatno povećava globalni značaj ovog događaja.

Zmajevi se nadaju da će se kvalificirati i ostvariti plasman na ovo prošireno izdanje Mundijala.