Pep Guardiola, trener Manchester Cityja, izrazio je u talijanskoj emisiji “Che Tempo Che Fa” da bi najradije izbjegao Barcelonu u Ligi prvaka.

Objasnio je da ga na taj klub veže snažna emocionalna povezanost, s obzirom na to da je rođen u blizini Barcelone i da je ondje proveo značajan dio svoje igračke i trenerske karijere. Kao igrač, Guardiola je od sredine 1980-ih do 2001. godine prošao kroz sve uzraste Barcelonine akademije i igrao za prvi tim, gdje se proslavio kao središnji veznjak prije nego što je karijeru nastavio u talijanskoj Brescii.

Nakon završetka igračke karijere 2006. godine, Guardiola je ubrzo započeo trenersku karijeru preuzimajući rezervnu momčad Barcelone, a već 2008. godine postao je trener prvog tima.

Tijekom svog mandata u Barceloni, Guardiola je izgradio inovativni stil igre poznat kao tiki-taka, koji se temelji na velikom posjedu lopte i brzim, preciznim dodavanjima.

Pod njegovim vodstvom, Barcelona je postala dominantna sila u europskom nogometu, osvajajući dvije Lige prvaka te brojne druge trofeje. U toj eri, igrači poput Lionela Messija, Xavija Hernandeza, Andresa Inieste i Sergija Busquetsa predvodili su ovaj prepoznatljivi stil igre.

Guardiola je dva puta proglašen najboljim trenerom svijeta, a s Barcelonom je osvojio ukupno 14 trofeja u samo četiri godine.

Godine 2012., Guardiola je preuzeo Bayern München, gdje je također postigao značajan uspjeh, a 2016. godine postao je trener Manchester Cityja. U aktualnoj sezoni Lige prvaka, koja ima novi format s 36 klubova u jednoj skupini, Manchester City je pod njegovim vodstvom već ostvario remi protiv Intera i uvjerljivu pobjedu nad Slovanom iz Bratislave.

Unatoč brojnim uspjesima u drugim klubovima, Barcelona za Guardiolu ostaje poseban protivnik zbog dugogodišnje povezanosti s katalonskim klubom.