Fudbalski savez Kantona Sarajevo uskoro bi mogao održati vanrednu sjednicu skupštine na zahtjev većine klubova članova.

Naime, 23 od ukupno 35 delegata potpisalo je zahtjev za sazivanje ove sjednice, što jasno ukazuje na ozbiljnost situacije unutar Saveza. Podršku ovom potezu već su dali sarajevski nogometni velikani FK Sarajevo i FK Željezničar, što dodatno osnažuje inicijativu i daje joj veću težinu u fudbalskoj javnosti.

FK Sarajevo je već zvanično potvrdio svoju podršku, dok se očekuje da će i FK Željezničar uskoro formalno potvrditi svoj stav, s obzirom na to da većina unutar klupske skupštine dijeli isto mišljenje.

Na čelu Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo trenutno se nalaze predsjednik Hamdo Spahić i potpredsjednik Fuad Čolpa, a ova vanredna sjednica mogla bi unijeti nove dinamike u njihovu upravu. Pritisci za promjene unutar Saveza nisu novi, posebno nakon što je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, najavio borbu protiv neregularnosti u sarajevskom nogometu, obećavajući da ministarstvo neće ostati nijemo na probleme u lokalnom fudbalu.

Magodine izjave su dodatno motivirale delegate da pokrenu ovaj proces, što sugerira da se unutar Saveza spremaju značajne promjene.

Pored ove vanredne sjednice, delegati se pripremaju i za izbornu skupštinu Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo koja je zakazana za period između 14. i 16. decembra 2024. godine. Očekuje se da će na njoj biti donesene ključne odluke o budućnosti Saveza i njegovog rukovodstva.