Thomas Tuchel, bivši trener PSG-a, Chelseaja i Bayerna iz Münchena, imenovan je novim izbornikom Engleske reprezentacije.

Službeno će preuzeti tu dužnost 1. januara 2025., nakon odlaska Garetha Southgatea, koji je vodio Englesku od 2016. do 2024. godine.

Tuchel je treći strani trener u povijesti engleske reprezentacije, pridruživši se Šveđaninu Svenu-Goranu Erikssonu i Talijanu Fabiju Capellu. Engleski nogometni savez produžio je privremeni mandat Leeju Carsleyju do kraja studenog 2024., kada će se Tuchel službeno uključiti.

Tuchelova trenerska karijera bila je obilježena uspjesima, ali i kontroverzama. Njegov posljednji angažman u Bayernu završio je neslavno, nakon turbulentne sezone u kojoj je momčad jedva osvojila Bundesligu.

Unatoč tom uspjehu, Tuchel nije uspio donijeti klubu dodatne trofeje. Bivši predsjednik Bayerna, Uli Hoeness, komentirao je situaciju, naglašavajući kako su bivši sportski direktor Hasan Salihamidžić i predsjednik Oliver Kahn odgovorni za dovođenje Tuchela.

“Tuchel je bio katastrofa za naš klub. Trenutak zabave u igri je potpuno nestao zbog njegovog načina igranja fudbala što me izuzetno nerviralo. Uz to postojali su i problemi s atmosferom u svlačionici”, rekao je Hoeness za Bild, a time i indirektno potkačio Salihamidžića, koji je bio zadužen za pronalazak trenera.