Prije dvije sedmice, Marca je izvijestila da je Barcelona konačno postigla dogovor o tehničkom sponzorstvu s Nikeom nakon dugotrajnih pregovora.

Katalonski klub potpisao je desetogodišnji ugovor s američkom kompanijom, prema kojem će Nike isplatiti Barceloni oko milijardu i po eura. Ovaj sporazum predstavlja značajan korak za klub koji se u posljednjim godinama suočava s ozbiljnim finansijskim izazovima.

Predsjednik Barcelone, Joan Laporta, osvrnuo se na ovaj razvoj događaja, naglašavajući da će biti “najbolji ugovor u svijetu fudbala.” Iako nije otkrio sve detalje, Laporta je spomenuo da je potpis mogao biti realiziran još u avgustu, ali je odlučio prolongirati pregovore kako bi osigurao povoljnije uvjete.

“Sada smo vrlo blizu,” dodao je.

Po potpisivanju ugovora, Barcelona će odmah primiti bonus od 150 miliona eura, a tokom trajanja ugovora, Nike će godišnje uplaćivati 125 miliona eura klubu. Ovaj novčani priliv od suštinskog je značaja za Barcelonu, koja se već dugo vremena suočava s finansijskom krizom.

Kriza je postala očita prošlog ljeta, kada je Dani Olmo stigao iz RB Leipziga, ali je morao propustiti nekoliko utakmica na početku sezone jer Barcelona nije mogla registrovati nove igrače bez prethodne prodaje nekih postojećih, kako bi ispunila uvjete finansijskog fair-playa.

Laporta planira stabilizirati finansijsku situaciju kluba u naredne dvije godine, a ugovor s Nikeom predstavlja ključni korak ka tom cilju.