Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ponovo je izrekla visoke kazne klubovima iz Premijer lige BiH, koji su prekršili pravila u 8. i 9. kolu prvenstva.

Ukupno su klubovi kažnjeni sa 50.000 KM zbog različitih disciplinskih prekršaja, pri čemu je FK Sarajevo najteže kažnjen.

Ovaj klub mora platiti 14.000 KM, a uz to je uvjetno suspendirana istočna tribina stadiona Asim Ferhatović Hase, koja bi mogla biti zatvorena za jednu utakmicu ukoliko se prekršaji ponove u sljedećih šest mjeseci.

Sarajevo je kažnjeno zbog loše organizacije utakmice, upotrebe pirotehničkih sredstava, bacanja predmeta na teren te rasizma i drugih oblika diskriminacije.

Kazne su izrečene i drugim klubovima. FK Velež mora platiti ukupno 12.500 KM zbog propusta na derbiju protiv Zrinjskog i gostovanja kod GOŠK-a, gdje su također zabilježeni incidenti vezani za pirotehniku i diskriminatorne ispade. FK Željezničar je kažnjen sa 8.500 KM, od čega je 6.500 KM zbog derbija na Koševu, a ostatak za utakmicu protiv Posušja.

Široki Brijeg mora platiti 5.000 KM zbog prekršaja na utakmicama protiv Sarajeva i Zrinjskog. Sloboda i Zrinjski su kažnjeni s po 4.000 KM zbog kršenja člana 59 Disciplinskog pravilnika, što se odnosi na upotrebu pirotehničkih sredstava. Na kraju, Borac je kažnjen s 2.000 KM zbog pirotehnike na utakmici protiv Radnika iz Bijeljine.

Ove kazne pokazuju kako Disciplinska komisija ne pokazuje toleranciju prema nedoličnom ponašanju na stadionima, a posebna pažnja posvećuje se sigurnosti i borbi protiv diskriminacije.