Ziyad Sulejmanović, sin dvoje mladih Srebreničana koji žive u Holandiji, trenira fudbal od svoje pete godine. Na lokalnom turniru krajem prošle godine, skauti holandskog PSV Eindhovena primijetili su ga. Nakon što je prošao sva testiranja, Ziyad je u martu ove godine, sa samo sedam godina, potpisao četverogodišnji ugovor s PSV-om, poznatom po jednoj od najboljih fudbalskih akademija u zemlji.

Ziyad je oduvijek pokazivao interesovanje za fudbal, a s pet godina počinje trenirati u lokalnoj fudbalskoj školi u Tilburgu. Njegovi treneri su primijetili da odlično upravlja loptom i da se izdvaja od vršnjaka, kaže njegov otac Adib.

„Počeo je trenirati s pet godina, a naš trener Najib El Allouchi, porijeklom iz Maroka, odmah je primijetio da Ziyad ima nešto ‘specijalno'“, dodaje Adib.

Nedugo zatim, roditelji su ga prijavili na turnir koji prate skauti vodećih holandskih klubova. Prvo su se javili skauti Feynoorda, a zatim i PSV Eindhovena. Ziyad je prošao kratko testiranje s Feyenoordom, a kasnije je pozvan na višemjesečno testiranje u PSV-ovu akademiju, gdje je 17. marta potpisao ugovor. Trenutno trenira tri do četiri puta sedmično.

Ziyad je miran, skroman i vrijedan dječak, a fudbal mu je najveća ljubav. Čak i kada je umoran nakon škole ili treninga, uvijek pronađe vrijeme za igru s loptom.

Zbog svoje plave kose i frizure, često ga upoređuju s bivšim njemačkim reprezentativcem Tonijem Kroosom. Na treninzima, kada primi loptu, iz publike se čuju povici „Kroos, Kroos“, što ga čini sretnim.

Kao svakom dječaku, Ziyadu su fudbalski idoli Cristiano Ronaldo, Jude Bellingham i Zlatan Ibrahimović. Njegov san je da jednog dana zaigra za Real Madrid i obuče dres reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njegov omiljeni bh. reprezentativac je kapiten Edin Džeko, kojeg je nedavno imao priliku upoznati.

Adib, koji je napustio Srebrenicu 1995. godine, ističe da bi bilo divno vidjeti Ziyada kako se bori za svoju zemlju na fudbalskom terenu, s obzirom na to da su njegovi roditelji prolazili kroz teške trenutke za vrijeme rata.

Ziyad je dobio ime po svom djedu Zijadu, koji je ubijen tokom genocida u Srebrenici. Adib je kao dijete morao pobjeći iz svog rodnog grada, a u genocidu su izgubili mnoge članove porodice. Danas, nakon trideset godina, Ziyad, daleko od Srebrenice, započinje svoju fudbalsku karijeru.

Ime Ziyad potiče iz arapskog jezika i znači „mnogo, mnoštvo“. I kao što njegovo ime sugerira, postoji mnogo dječaka poput njega, potomaka onih koji su preživjeli teške sudbine. Mnoštvo je danas bosanskih dijamanata koji blistaju širom svijeta.