Rade Bogdanović, poznati nogometni analitičar, u emisiji na srbijanskoj K1 televiziji komentirao je imenovanje Sergeja Barbareza za selektora Bosne i Hercegovine.

Kritizirao je odluku Nogometnog saveza BiH, istaknuvši da Barbarez nikada nije bio trener i da nema iskustva u vođenju nogometnih ekipa. Usporedio je situaciju s ocjenom engleskih medija o Draganu Stojkoviću Piksiju, naglasivši da statistike nisu mjerodavne.

Bogdanović je također spomenuo Barbarezovu poker karijeru, naglašavajući da ga cijeni kao igrača koji je ostavio veliki trag u Bundesligi. Međutim, smatra da nije kvalificiran za poziciju selektora. Pritom je istaknuo da Barbarez od završetka svoje igračke karijere nije radio ništa vezano uz nogomet.

Podsjetio je da je Barbarez nedavno debitirao na klupi Zmajeva porazima od Engleske i Italije.

“Englezi su Piksija na posljednje mjesto stavili zato što smo u grupi s njima, a njegov najveći minus je što nije radio u Evropi. Ta statistika nije mjerodavna. Šta bi tek rekli za Bosnu i Hercegovinu? Doveli su čovjeka za selektora koji nikada nije bio trener i nikada na teren nije izašao”, rekao je Bogdanović na dijelu intervjua koji možete pogledati u priloženom videu od 19:30.

On je igrao poker na profesionalnom nivou. NS BiH je doveo za selektora čovjeka koji je veliko bh. ime, bio je sjajan nogometaš u Bundesligi, gdje se naigrao, ali nikada se nije bavio nogometnom profesijom. Nikada nije bio trener ni u ‘Š’ ligi. Nikada nije bio ništa, a doveli su ga za selektora. Od 35. godine, kada je završio karijeru, nije radio ništa, a sada ima 51 ili 52 godine i postao je selektor Bosne”, rekao je Bogdanović.

Sam Bogdanović je rođen u Sarajevu i imao je bogatu nogometnu karijeru prije nego što je postao analitičar.