Večerašnja utakmica u Newcastleu, koja počinje u 20:45 sati, bit će historijski događaj, jer će po prvi put na seniorskom nivou snage odmjeriti reprezentacije Engleske i Bosne i Hercegovine. Ovo je susret koji će privući mnogo pažnje, jer obje ekipe imaju bogatu fudbalsku tradiciju i veliki broj strastvenih navijača.

Zvanična stranica Nogometne reprezentacije Engleske ističe jednu zanimljivu činjenicu vezanu za ovaj susret. Naime, reprezentacija Bosne i Hercegovine, popularno nazvana “Zmajevi”, nije izgubila posljednjih sedam utakmica protiv reprezentacija sa Britanskih ostrva (Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska) u ovom stoljeću, kada se računa samo regularnih 90 minuta. “Zmajevi” su u tih sedam susreta ostvarili četiri pobjede i tri remija, što je zaista impresivan učinak.

Posljednji put Bosna i Hercegovina je poražena od neke britanske nacije 5. oktobra 1999. godine, kada su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine izgubili od Škotske u Glasgowu rezultatom 0:1. To je bio težak poraz za “Zmajeve”, ali od tada su pokazali značajan napredak i uspjeh u mečevima protiv britanskih timova.

Evo pregleda tih sedam utakmica:

– Prva od njih bila je prijateljska utakmica protiv Velsa odigrana 12. februara 2003. godine u Cardiffu, koja je završena rezultatom 2:2.

– Zatim je 15. augusta 2012. godine Bosna i Hercegovina ponovo igrala protiv Velsa u Llanelliju i pobijedila rezultatom 0:2.

– U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016., 10. oktobra 2014. godine, susreli su se opet sa Velsom u Cardiffu i odigrali neriješeno 0:0.

– Godinu dana kasnije, 10. oktobra 2015., u Zenici su pobijedili Vels rezultatom 2:0.

U okviru Lige nacija, 8. septembra 2018. godine, Bosna i Hercegovina je igrala protiv Sjeverne Irske u Belfastu i pobijedila rezultatom 1:2. Kasnije te godine, 15. oktobra 2018., u Sarajevu su ponovo igrali protiv Sjeverne Irske i pobijedili rezultatom 2:0.

Posljednji susret protiv britanske nacije bio je baraž za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koji se odigrao 8. oktobra 2020. godine u Sarajevu. Tada je Bosna i Hercegovina igrala neriješeno protiv Sjeverne Irske rezultatom 1:1 u regularnom dijelu, ali su nažalost izgubili nakon izvođenja penala rezultatom 3:4.

Ovaj niz uspjeha pokazuje da “Zmajevi” imaju sposobnost nositi se s jakim protivnicima s Britanskih ostrva, što će im sigurno dati dodatno samopouzdanje pred večerašnji susret protiv Engleske.