Meho Kodro, bivši selektor Bosne i Hercegovine te nekadašnji igrač Barcelone, gostovao je u emisiji “Mojih 11” koju vodi Nebojša Petrović. U emisiji je govorio o svojoj karijeri, posebno o vremenu provedenom u Barceloni, te je iznio zanimljive detalje o svom suživotu s jednim od najboljih trenera svijeta, Pepom Guardiolom.

“Kada sam došao u Barcelonu odmah smo otišli u Nizozemsku gdje smo bili nekih deset ili dvanaest dana na pripremama, a ja sam bio s Guradiolom u sobi. Guardiola se već tada na terenu isticao kao trener”, kazao je Kodro i dodao:

“Cruyff je gledao da igrači koji dolaze izvana, da ih nekako u pripremnom periodu stavi u sobu s nekim od domaćih igrača, da se što prije adaptiraju kada stignu”.

Mostarac je dijelo sobu sa Guardiolom na pripremama, a impersionairala je Kodru zainteresovanost Guardiole i razgovori sa Pepom kaže bili su iscrpljujući.

“S njim su onako iscrpljujući jer ga je sve interesovalo. Šta i kako ja igra, šta volim, kakva je Barcelona i kako oni funkcionišu, ne samo na terenu nego i grad i sve ostalo me ispitivao. Njega je toliko interesovao problem koji je bio u Bosni i Hercegovini da je to nešto nevjerovatno.

Nikada nisam imao priliku tako da nekoga interesuje toliko šta se dešavalo kod nas u našoj zemlji kao što je bio interes od strane Guardiole”, ispričao je nekadašnji selektor Zmajeva. Gurdioline trenerske osobine datiraju od vremena dok je bio i igrač, a sve to je najbolje objasnio Kodro.

“Bakero je bio kapiten tada, a on je bio zamjenik kapitena, no uvijek je funkcionisao kao jedan od tih lidera. Bio je trener tada već i ponašao se tako, imao sam osjećaj da je Cruyffova desna ruka na terenu”, zaključio je Meho Kodro.