Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog playmakera kao zamjenu za Johna Robersona.

Dalibor Miloš, predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, potvrdio je za Faktor da su pregovori sa nekoliko kvalitetnih stranaca pri kraju, ali nije želio otkriti imena dok sve ne bude finalizirano.

Mediji su spekulirali o mnogim igračima, a među njima se spominje i 29-godišnji Amerikanac Isaiah Shaquille Taylor, koji ima NBA iskustvo s Houston Rocketsima i Atlanta Hawksima, te euroligaško iskustvo s Anadolu Efesom i Žalgirisom. Trenutno igra za kineski Shanxi Loongs.

Kada KSBiH odabere novog igrača, slijedi proces dobivanja državljanstva, što je administrativna prepreka koja treba biti prevladana.

Miloš je naglasio da su prethodna iskustva s Vijećem ministara BiH bila odlična, što daje nadu da će sve proći glatko. Trener Adis Bećiragić trebao bi imati širi roster za kvalifikacije za Eurobasket 2025, koje se nastavljaju dvomečom s Hrvatskom u studenom. Novi igrač bi trebao biti kvalitetno rješenje za deficitarnu poziciju.

Osim muške reprezentacije, pojačanje će dobiti i ženska košarkaška reprezentacija BiH. Miloš je za Faktor otkrio da su u završnim pregovorima s vrhunskom igračicom koja će zamijeniti Jonquel Jones, koja je ostavila veliki trag u ženskoj košarci BiH. Ime nove igračice još nije otkriveno dok pregovori ne budu završeni.