Rukometna ekipa Bosne i Hercegovine doživjela je poraz u baražu za Svjetsko prvenstvo 2025. od Portugala, ali još uvijek ima šanse da se kvalificira za turnir sljedeće godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Na ovom prvenstvu, koje će se održati od 14. januara do 2. februara 2025., sudjelovat će ukupno 32 ekipe.

Uključujući 17 europskih predstavnika, pet afričkih, četiri azijske, tri južnoameričke, te jednog sjevernoameričkog, preostala dva mjesta su rezervirana za “wild card” ili posebne pozivnice koje dodjeljuje IHF.

Jedna od tih pozivnica dodijeljena je reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na pripreme za Olimpijske igre 2028. u Los Angelesu.

Druga pozivnica bit će dodijeljena nekoj europskoj selekciji, što teoretski znači da bi i Bosna i Hercegovina mogla biti u igri.

Međutim, realnost sugerira da će “wild card” dobiti neka druga ekipa koja se nije kvalificirala na Svjetsko prvenstvo, a ostvarila je bolji rezultat na nedavno održanom Europskom prvenstvu. Među potencijalnim kandidatima su Crna Gora, Srbija, Gruzija, Farska Ostrva, Švicarska, Rumunija i Grčka.

Ždrijeb za Svjetsko prvenstvo bit će obavljen 29. maja, a ime dobitnika “wild carda” bit će objavljeno u narednim danima.