Proteklih godina svjedočili smo raznim događajima u bosanskohercegovačkom sportu, a najnoviji primjer vidjeli smo jučer u rukometu.

Prošle sezone Rukometnu Premijer ligu Bosne i Hercegovine napustili su Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje i Ilidža. Umjesto njih, u ligu su trebali ući pobjednici Prve lige FBiH, Goražde, i Prve lige RS-a, Radnik Bijeljina.

Međutim, Radnik Bijeljina, koji je prošle sezone imao samo dva poraza u Prvoj ligi RS-a, odbio je igrati u Premijer ligi BiH. Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine odlučio je da Sloga ostane u ligi kao pretposljednja ekipa iz prošle sezone.

To znači da će u nadolazećoj sezoni biti samo jedna promjena u ekipama Premijer lige BiH. Umjesto Ilidže, u ligi će igrati Goražde. Nova sezona Rukometne Premijer lige BiH trebala bi početi u rujnu.

Ovo najnovije dešavanje dodatno obesmišljava sportski duh u Bosni i Hercegovini. Odluka Upravnog odbora izazvala je brojne reakcije u sportskoj javnosti.

Mnogi su razočarani ovakvim raspletom događaja. Rukometni savezi trebali bi se fokusirati na promociju sporta i poštovanje pravila. Ovako se gubi povjerenje navijača i igrača.

Iako se očekivalo više promjena, samo Goražde će zamijeniti Ilidžu. Pitanje je kako će ovakve odluke utjecati na budućnost rukometa u BiH.

Sportski entuzijasti nadaju se boljim danima za bosanskohercegovački rukomet.