Mininogometna reprezentacija Srbije osvojila je Evropsko prvenstvo u Sarajevu, pobijedivši Rumuniju nakon penala rezultatom 11:10 (1:1).

U regularnom dijelu meča bilo je 1:1, s golovima Aleksandra Injića za Srbiju u 21. minuti i Andreia Balea za Rumuniju u 36. minuti. Penali su odlučili pobjednika, a Srbija je imala više sreće i koncentracije od peterostrukih prvaka Rumuna, osvojivši prvi put titulu evropskih prvaka.

U grupnoj fazi Srbija je igrala neriješeno s Gruzijom (2:2), te pobijedila Portugal (2:1) i Bugarsku (1:0). U osmini finala savladala je Mađarsku s 4:1, u četvrtfinalu Belgiju s 4:0, a u polufinalu Francusku s 5:0. Srpski tim je pokazao izvanrednu formu i dominaciju tokom cijelog prvenstva.

Njihov put do trona bio je impresivan, s uvjerljivim pobjedama u eliminacijskim fazama. Finale je bilo napeto i odlučeno je nakon dugotrajne penal serije. Srbija je na kraju zasluženo slavila svoju prvu evropsku titulu.

“Sarajevo jedno veliko hvala za sve! Šta god da se dogodi večeras, Srbija će uvijek biti kod kuće u Sarajevu! Sudbina je izgleda htjela da se historija srbijanskog mininogometa piše večeras baš ovdje, u hali Mirza Delibašić u Sarajevu”, poručili su između ostalog u zahvalnici članovi mininogometne reprezentacija Srbije putem društvenih mreža.