Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro bi mogla dobiti veliko pojačanje na poziciji organizatora igre. Naime, kako saznajemo, dres košarkaških “Zmajeva” mogao bi obući Wade Baldwin, košarkaš izraelskog Maccabija.

Obzirom da su FIBA i Euroliga ljetos postigle dogovor po kojem se termini utakmica reprezentacija i Eurolige neće preklapati, tako postoji velika i realna mogućnost da će euroligaški klubovi svoje igrače pustiti na okupljanje reprezentacija.

Iako se spominjalo da BiH u narednom periodu neće tražiti novog stranca, nakon kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Poljskoj, u košarkaškom savezu su očito shvatili da sebi ne možemo priuštiti takav luksuz zbog deficitarne pozicije playmakera, pogotovo obzirom na tešku kvalifikacijsku grupu za plasman na Eurobasket u kojoj su pored BiH i domaćina Kipra, reprezentacije Francuske i Hrvatske.

Od naturaliziranih igrača BiH trenutno ima Luku Garzu za kojeg nije realno da bi zbog obaveza u NBA ligi mogao igrati kvalifikacije, te Johna Robersona. No, obzirom da je Roberson napunio 35 godina, jasno je da je potrebno tražiti novo i mlađe rješenje na poziciji playmamakera.

Panter, Baldwin, Bibbins….

Prema saznanjima do kojih je došao sportske.ba portal, u KS BiH su itekako ozbiljni u namjeri da angažuju vanserijsko pojačanje, pa je tako navodno bilo određenih interesovanja za košarkaša beogradskog Partizana, Kevin Puntera, ali sve je ostalo samo na ideji.

Jedna od opcija o kojoj se razmišljalo i koja bi možda mogla biti plan “B” jeste Justin Bibbins iz francuskog Nanterra sa kojim je svlačionicu dijelio kapiten naše reprezentacije, Miralem Halilović.

Obzirom da se otvorila opcija da Baldwin zaigra u dresu BiH, za sada je pick broj 1. Iako je i sve i dalje još na niovu razgovora, nema sumnje da bi naša reprezentacija dobila ogromno pojačanje.

Inače, radi se o košarkašu koji ima 27 godina, te ove sezone u Euroligi u prosjeku bilježi 13.6 poena po utakmici uz prosječnu minutažu od 27.4 minute.

Baldwin posjeduje i NBA iskustvo gdje je nastupao u dresu Memphisa, Portlanda, Clevelanda, Indiane i Toronta, no svoju punu igračku informaciju doživio je dolaskom u Evropu. U Euroligi je do sada nastupao za Olympiacos, Bayern te špansku Baskoniu odakle stiže u Maccabi.

Sportske.ba