Izvršni odbor UEFA-e je prihvatio odluku da će svaka momčad na nadolazećem EURU moći imati 26 nogometaša, navodi AFP pozivajući se na neimenovane izvore. Ovo proširenje sastava omogućit će veću fleksibilnost izbornicima i veći izbor igrača za turnir. Svi igrači će biti upisani u zapisnik utakmice, što je razlika u odnosu na EURO 2021. gdje je samo 23 od 26 pozvanih igrača moglo biti na raspolaganju.

Odluka UEFA-e da omogući veći broj igrača na EURU slijedi preporuku UEFA-inog odbora za natjecanja, čijim je predsjednikom Philippe Diallo, čelnik Francuskog nogometnog saveza.Prije nego što je odluka donesena, izbornik francuske reprezentacije Didier Deschamps razmotrio je prednosti i nedostatke takvog poteza, nagovještavajući da će se prilagoditi novim pravilima.

Odluka UEFA-e da proširi sastave momčadi na EURU također može imati pozitivan utjecaj na mlade igrače i perspektivne talente. Veći broj igrača koji će biti uključeni u natjecanje pruža priliku mladim igračima da steknu iskustvo i pokažu svoj potencijal na najvećoj mogućoj sceni.

To bi moglo imati dugoročan utjecaj na kvalitetu europskog nogometa, jer bi se mladim igračima pružila veća motivacija za napredak i rad na svojim vještinama.

S druge strane, proširenje sastava momčadi može predstavljati i izazov za izbornike u smislu upravljanja timom. Veći broj igrača znači veću konkurenciju za mjesta u startnoj postavi, što može stvoriti dodatni pritisak na igrače i izbornike.

Također, veći sastavi mogu dovesti do komplikacija u usklađivanju taktike i stvaranju uigranosti među igračima, posebno u kratkom vremenskom razdoblju koje je obično dostupno za pripremu za turnir.

“Ako uzmem 26 igrača, to je zato što ću smatrati da je to korisno za francuski tim. Prilagodba je moja ključna riječ. Stoga ću se prilagoditi donesenim odlukama i drugim parametrima. Nisam protiv 24, 25 ili 26 igrača”, objasnio je Dechamps.

“Statistika pokazuje da u prosjeku na velikom natjecanju četiri igrača uopće ne igraju, a dva ili tri igraju najviše deset minuta. To je prosjek za sve reprezentacije, ne samo za Francusku. Skočite na 26 samo da popunite polja me ne zanima, a neću se praviti pametan i uzeti samo 23 igrača, a onda se naći u problemu jer neću uzeti dovoljno”, dodao je Deschamps.