Nekadašnji nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Haris Medunjanin, iznio je svoju emotivnu priču o djetinjstvu, bijegu iz Sarajeva, i zabrinutosti za svog sina u Izraelu u razgovoru za nizozemske medije.

Medunjanin je istakao kako je njegova obitelj pobjegla iz ratom zahvaćenog Sarajeva kako bi pronašla sigurnost u Nizozemskoj. Sada, suočava se s dugotrajnim sukobom između Izraela i Palestine, gdje mu sin Benjamin živi s bivšom suprugom.

Uprkos želji da bude bliže sinu, Medunjanin se suzdržava od političkih izjava i podrške bilo kojoj strani u sukobu, naglašavajući da mržnja ne rješava ništa.

“Nekada mi ljudi govore “Ti si musliman, trebao bi mrziti Izrael”, ali ja nisam tako naučen. Ono što obje strane rade je neprihvatljivo, to je jako loše. I sam sam iskusio rat i to nikome ne želim. Mržnja neće ništa riješiti, igrao sam nogomet sa igračima iz Srbije i Hrvatske kao i sa mnogim Jevrejima. Zašto bih pravio problem od toga. To je prelijepo. I da, možete postaviti nešto na Instagramu poput “Free Gaza”, ali šta dobijate sa tim i kome pomažete? Nikome. To ništa ne može riješiti”, kazao je Medunjanin koji ne vidi rješenje ovog sukoba.

Iako se nada rješenju sukoba, svjestan je njegove složenosti i tragedije koja pogađa nedužnu djecu s obje strane.