U ljeto, ugledni kraljevski sud u Londonu donio je odluku o oslobađanju Benjamina Mendyja od ozbiljnih optužbi za šest slučajeva silovanja i jedan pokušaj silovanja.

Navodni incidenti trebali su se dogoditi u Mendyjevoj luksuznoj vili u okolici Manchestera tokom 2018. i 2020. godine. Odluka suda izazvala je emotivnu reakciju kod francuskog nogometaša, koji je nakon pročitane presude izašao iz zgrade suda kao slobodan čovjek, praćen suzama olakšanja.

Međutim, Mendyjeva pravna drama nije završila s oslobađajućom presudom. Skoro odmah nakon što je postao slobodan čovjek, donio je odluku da pokrene pravnu bitku protiv svog bivšeg kluba, Manchester Cityja. Razlog? Neovlašteno neisplaćene plaće tokom dugotrajnog sudskog procesa. Vrijednost Mendyjeve tužbe mjeri se u višemilijunskim iznosima, što ukazuje na ozbiljnost optužbi i dubinu situacije.

Uprkos tome što mu je istekao ugovor s Cityjem 1. jula iste godine, Mendy se brzo vratio profesionalnom nogometu. Njegova sportska karijera dobila je novi zamah, ovoga puta u dresu francuskog prvoligaša Lorienta. No, sada, osim što se bori za pravdu na terenu, Mendy istovremeno traži pravdu izvan njega, tražeći isplatu onoga što smatra da mu duguje bivši klub.

Podrška Mendyju stigla je od kolega nogometaša, među kojima su se istaknuli Vinicius i Memphis Depay. Nizozemski nogometaš, izražavajući svoje mišljenje tijekom sudskog procesa, istaknuo je odbačenje svih optužbi te postavio pitanje koje lebdi u zraku nakon oslobođenja Mendyja:

Ko će nadoknaditi štetu njegovoj karijeri? Kako će se izliječiti rane nastale tokom sudskog procesa? Pitanja koja stavljaju u fokus ne samo pravnu dimenziju situacije već i moralnu odgovornost prema čovjeku koji je prošao kroz izuzetno teško razdoblje u životu i karijeri.