Teško je zapamtiti kada je toliko igrača odustalo od sudjelovanja pred jednu utakmicu kao što se to dogodilo s nekim selektorom ovaj put.

Iako su to prijateljske utakmice, vjerojatno ni sam Sergej Barbarez (52) nije očekivao ovako velik broj ozlijeđenih ili onih koji su odustali od igranja za reprezentaciju BiH.

Prvo su se ozlijedili Amar Dedić i Adrian Leon Barišić.

Zatim je uslijedila ozljeda Seada Kolašinca, pa Ivana Bašića, a prema njemačkim portalima, trenutno je i Ermin Bičakčić ozlijeđen. Ne smijemo zaboraviti ni da je Amir Hadžiahmetović ranije ozlijeđen.

U međuvremenu su se oprostili od reprezentacije Miralem Pjanić, Ibrahim Šehić i Miroslav Stevanović.

To je već devet igrača.

Na poziv reprezentacije nisu odgovorili ni Eldar Ćivić ni David Vuković. Dodajte tome i Emira Karića iz Darmstadta koji je bio planiran, ali mu je komplicirana procedura promjene sportskog državljanstva stala na put. To je više od 11 igrača bez kojih Sergej Barbarez neće imati na raspolaganju za utakmice protiv Engleske i Italije.

Ako uzmemo u obzir i Edina Džeku, koji je bio zainteresiran, ali se čini da je promijenio mišljenje i odlučio preskočiti nadolazeće utakmice, situacija postaje izazovna.

To je izazovna situacija za selektora koji je “preko noći” preuzeo reprezentaciju i koji je morao sastaviti stručni stožer i osvježiti ekipu u manje od mjesec i pol dana.

Ali navijači su strpljivi, jer je nakon teške krize reprezentacije BiH potpuno nerealno očekivati da će se ove godine postići bilo kakav značajan rezultat.

Utakmice protiv Engleske i Italije u prijateljskom tonu mogu postaviti okvir za budućnost, nadamo se da će tokom Lige Nacija situacija postati jasnija, a reprezentacija BiH će se moći stabilizirati.

Nema sumnje, bez obzira na izazove, Barbarez najavljuje predan pristup svim igračima koji će biti na terenu.

Reprezentacija BiH se okuplja u srijedu u Sarajevu, odakle će u nedjelju putovati u Newcastle. Utakmica protiv Engleske je zakazana za ponedjeljak, 3. lipnja, dok će se šest dana kasnije, u nedjelju, 9. lipnja, susresti s Italijom u Empoliju.

BiH će odigrati prijateljske utakmice 3. lipnja protiv Engleske u Newcastleu i 9. lipnja protiv Italije u Empoliju.