Alessandro Nesta, jedan od najvećih italijanskih defanzivaca u historiji, će prvi put u karijeri kao trener voditi ekipu iz Serije A nakon što je potpisao “1+1” ugovor s Monzom. Uz sportskog direktora Adrian Gallianija, Nesta će biti na čelu tima s opcijom produžetka ugovora na još godinu dana.

Nesta je poznat po svojoj sjajnoj karijeri kao igrač, koja je obuhvatala nastupe za Lazio i Milan, s kojim je osvojio 10 trofeja, uključujući dvije Lige prvaka. Također, bio je dio italijanske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo.

Nakon početka trenerske karijere u Sjedinjenim Američkim Državama s Inter Miamijem, te vođenja ekipa u Seriji B poput Perugije, Frosinonea i Reggiane, Nesta sada dobiva priliku u Seriji A, što predstavlja veliki iskorak.

Nesta je prihvatio poziv svog prijatelja Gallianija, a u Monzi će imati priliku raditi s Milanom Đurićem, bivšim reprezentativcem Bosne i Hercegovine, koji se istaknuo impresivnim igrama u prošloj sezoni. Đurić je postigao devet golova uz tri asistencije, a bio je jedan od ključnih igrača Monze, što ga čini važnim dijelom tima.