Odlazak Vladimira Sliškovića iz moskovskog “Spartaka” bio je veliko iznenađenje za nogometnu javnost. Činilo se da su, nakon sjajno odrađenog proljetnog dijela sezone, pozicije Bosanca u klubu nepoljuljane, međutim, nakon imenovanja Dejana Stankovića za glavnog trenera “crveno-bijelih”, Slišković je objavio svoj odlazak. U prvom intervjuu nakon donijete odluke, Slišković je za dopisnika RIA Novosti objasnio zašto je napustio “Spartak”, opovrgnuo informacije o pregovorima s podmoskovskim “Himkima”, te izjavio kako namjerava u budućnosti osvojiti prvenstvo s “crveno-bijelima”.

Vladimire, vaš odlazak iz “Spartaka” bio je vrlo neočekivan. Recite nam, molim vas, zašto ste odlučili otići?

“Možda je moj odlazak bio neočekivan za sportsku javnost, ali za mene nipošto, jer sam ovu odluku donio kada sam preuzeo momčad. Uprava kluba mi je ukazala povjerenje. Moja dužnost bila je učiniti sve moguće da momčad izađe iz krize. Klub je uvijek bio iskren i korektan, znao sam da ću raditi samo do kraja sezone i moje ambicije završavaju u ovoj fazi. Također sam znao da bi me klub želio vidjeti u trenerskom stožeru, što je javno rečeno, ali čekao sam kraj sezone da im osobno kažem svoju odluku, jer nisam želio stvarati pritisak i bilo kakve probleme.”

Mediji su pisali da ste mogli imati sukob s upravom ili nesuglasice s Dejanom Stankovićem. Je li bilo nešto od toga?

“Nikada, tijekom cijele svoje nogometne karijere nisam imao sukobe ni s kim. Naslušao sam se gluposti, kao da sam tražio ogromne novce, da (Vladimir) Ivić nije htio raditi sa mnom. Sada vas uvjeravam da su to sve laži nekih ljudi i njihovi osobni interesi. Normalno reagiram na kritike mojih trenerskih sposobnosti, ali ne dopuštam da se dovodi u pitanje moja čestitost. Uprava “Spartaka” uvijek je bila korektna prema meni, i uvijek sam osjećao apsolutnu podršku. S druge strane, uvijek sam bio korektan i pošten, uvijek sam stavljao interese kluba i momčadi ispred svojih. Štoviše, u tom razdoblju dobio sam ponudu za rad u jednom klubu RPL, gdje sam mogao biti glavni trener i puno više zaraditi, ali nisam mogao ostaviti momčad. Sportski direktor (Tomaš Amaral) došao je u “Spartak” kad je već postojao trenerski stožer koji nije birao. Smatrao sam da je ispravno započeti rad ljeti sa svojim sportskim projektom, zato sam i donio odluku otići iz kluba, tako objasnivši svoju odluku sportskom i generalnom direktoru.”

Kako ste se odnosili prema imenovanju Stankovića? Jeste li planirali raditi s njim ili ste odmah shvatili da želite otići kako biste postali glavni trener?

“”Spartak” je pozvao autoritativnog trenera koji je već osvojio trofeje. Amaral odlično zna svoj posao i savršeno zna što je potrebno momčadi. Ne sumnjam u njegove odluke. Radili smo zajedno šest mjeseci i uvjerio sam se u njegove visoke profesionalne i ljudske kvalitete. Ali meni nije bilo važno tko će biti glavni trener, jer sam prije toga donio odluku otići.”

Neki stručnjaci su tvrdili da vam treba dati priliku na mjestu glavnog trenera “Spartaka”. Smatrate li da ste za proljetni dio prvenstva zaslužili takvu priliku?

“Nisam razmišljao o tome, ali sam uvjeren da ću se jednog dana vratiti u “Spartak” kako bih osvojio prvenstvo.”

Što vam je “Spartak” značio u ove dvije godine?

“Ako biste dvije godine nosili kamen u džepu, zavoljeli biste ga. “Spartak” mi je mnogo dao, nikada to neću zaboraviti, za mene će ovaj klub uvijek biti poseban.

Kolege izvještavaju da ste glavni kandidat za mjesto trenera u “Himkima”. Vodite li pregovore s tim klubom? Zanimljiv li vam je takav izbor?

“Nisam vodio pregovore s “Himkima”, ali nakon završetka sezone razgovarao sam s četiri kluba, od kojih je svaki već imao trenera. Smatrao sam to neprofesionalnim i nepoštenim prema kolegama, odmah mi je to bilo odbojno. Neki su mislili da sam čarobnjak, dok njihove ambicije i stvarnost nisu bile usklađene. Kao trener, zanimaju me sportski projekt, stvarne ambicije i podrška kluba. Trenutno takvo nešto nisam pronašao.”

Ako varijanta s “Himkima” nije istina, kada planirate povratak na posao? Hoće li to biti klub iz Rusije ili razmatrate opcije iz inozemstva? Imate li već ponude?

“Ponude su bile, ali sam ih morao odbiti. Nisu me zadovoljavale u sportskom smislu. Moj prioritet je sportski uspjeh. Nadam se da će se takva prilika pojaviti bilo u Rusiji, bilo u inozemstvu.”