Na nadolazećem Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj, UEFA će detaljnije prikazivati odluke VAR tehnologije na velikim ekranima na stadionima, kako bi bile jasnije navijačima i medijima, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Tehnička objašnjenja VAR odluka bit će dostupna i televizijskim stanicama, koje će moći brzo prenijeti razloge svake odluke. Primjerice, umjesto uobičajenog prikazivanja dosuđenog jedanaesterca zbog igranja rukom, novi prikazi će detaljno objasniti koji je igrač igrao rukom, kojim dijelom tijela, gdje je lopta pogodila i zašto je to opravdalo konačnu odluku VAR-a.

Ovu transparentniju proceduru predstavio je Roberto Rosetti, izvršni direktor Sudijskog komiteta pri UEFA-i, u srijedu u Münchenu. Kapetani timova će biti jedini igrači kojima će sudije moći objasniti odluke, dok će ostali igrači koji budu protestirali dobiti žuti karton.

Ovo pravilo već je korišteno u finalima ovogodišnjih europskih klupskih natjecanja. Ekipe s golmanom kao kapetanom će prije utakmice izabrati igrača u polju koji će ga zamijeniti za objašnjenja sudaca.

Rosetti je izjavio da se ove promjene uvode za buduće generacije nogometaša i sudaca, te za poboljšanje imidža igre. Europsko prvenstvo u Njemačkoj počinje sutra utakmicom između domaće selekcije i Škotske u Münchenu u 21 sat.