Hrvatska je na Europskom prvenstvu u prvom kolu izgubila od Španjolske 3:0, što je znatno umanjilo njezine šanse za osvajanje skupine.

Ipak, i dalje ima realne šanse za osvajanje drugog mjesta, što bi značilo lakšeg protivnika u osmini finala. U drugom kolu igraju protiv Albanije, a pobjeda bi im olakšala situaciju, uz uvjet da Španjolska pobijedi Italiju. Ako Španjolska i Italija odigraju neriješeno, Italiji bi u zadnjem kolu bio dovoljan remi protiv Hrvatske da završi ispred nje.

Ako Italija pobijedi Španjolsku, Hrvatska bi imala lošiju gol-razliku i međusobni omjer. Španjolska u zadnjem kolu igra protiv Albanije, gdje se očekuje njihova pobjeda. Poraz Hrvatske od tri gola razlike znači da bi pobjeda protiv Albanije vjerojatno osigurala treće mjesto u skupini, ali i teži ždrijeb u osmini finala.

Kao trećeplasirana, Hrvatska bi mogla igrati protiv pobjednika skupine E (vjerojatno Portugal) ili skupine F (vjerojatno Belgija).

Analize pokazuju da skupina B ima najveće šanse za prolaz trećeplasiranog u nokaut-fazu. Najnovije projekcije sugeriraju da bi Hrvatska kao trećeplasirana igrala protiv Belgije, a kao drugoplasirana protiv Švicarske.

Jasno je da bi Hrvatsku gol-razlika mogla koštati prolaska dalje.