Portugal je završio svoj put na Euru u Njemačkoj nakon što su izgubili od Francuske (3:5) u izvođenju jedanaesteraca.

Cristiano Ronaldo je zabio prvi jedanaesterac, ali je Portugalce presudila stativa Joaa Felixa u četvrtfinalu. Ovo natjecanje statistički se pokazalo kao najgori turnir u Ronaldovoj karijeri.

Prvi put u velikom reprezentativnom natjecanju nije postigao nijedan gol, čime se tužno oprostio od europskih prvenstava. Ronaldo je ranije najavio da će mu ovo biti posljednje europsko prvenstvo, a nije sigurno hoće li nastupiti na SP-u u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Na ovom prvenstvu uputio je mnoge slobodne udarce, ali od 61 pokušaja na svim prvenstvima, samo je jedan bio uspješan, protiv Španjolske na SP-u 2018. godine.

Ronaldova budućnost u reprezentaciji je neizvjesna, a također se postavlja pitanje hoće li Pepe nastaviti igrati za reprezentaciju. Nakon utakmice, Pepe je izjavio da nije vrijeme za razgovor o oproštaju.

Naglasio je da je sada trenutak gubitka i da će kasnije imati priliku razgovarati o tome. Portugal je ispao u četvrtfinalu, ostavljajući mnoge upitnike oko budućnosti svojih iskusnih igrača.

Ronaldo je imao kontroverzan trenutak tijekom izvođenja jedanaesteraca, ali je svoj posao odradio. Njegov neuspjeh na ovom Euru dodatno je istaknut njegovom slabom statistikom slobodnih udaraca.

Pepe, poput Ronalda, još uvijek nije donio konačnu odluku o svojoj reprezentativnoj karijeri.