Do kraja Eura u Njemačkoj preostala je još samo jedna utakmica, a osim borbe za naslov prvaka Europe između Španjolske i Engleske, otvorena je i utrka za najboljeg strijelca turnira. U konkurenciji za Zlatnu kopačku ostala su četiri nogometaša.

To su Dani Olmo i Harry Kane sa po tri postignuta gola, te Fabian Ruiz i Jude Bellingham sa po dva pogotka. Naravno, šansu za osvajanje Zlatne kopačke imaju i Bukayo Saka, Ollie Watkins, Lamine Yamal, Nico Williams, Alvaro Morata, Ferran Torres, Dani Carvajal, Rodri i Mikel Merino, koji svi imaju po jedan gol, no vrlo je malo vjerojatno da će neko od njih postići hat-trick u finalu.

Prema trenutnom poretku, najbliži osvajanju Zlatne kopačke je Dani Olmo.

Iako i Kane i Olmo imaju po tri gola, Olmo ima dvije asistencije, dok Kane nema nijednu, a taj kriterij se uzima u obzir u slučaju jednakog broja golova.

Čak i ako Olmo ne napravi ništa u finalu, a Kane upiše dvije asistencije, Olmo bi osvojio Zlatnu kopačku jer se tada uzima u obzir i treći kriterij – manji broj minuta.

Olmo je dosad odigrao 341 minutu, dok je Kane na terenu proveo 544 minute.

Olmo bi osvojio Zlatnu kopačku i u slučaju da Ruiz zabije u finalu. Obojica bi tada imali po tri gola i dvije asistencije, ali Ruiz je dosad odigrao 111 minuta više.

Trenutni poredak u utrci za Zlatnu loptu:

Dani Olmo 3 gola / 2 asistencije / 341 minuta

Harry Kane 3 gola / 0 asistencija / 544 minute

Fabian Ruiz 2 gola / 2 asistencije / 452 minute

Jude Bellingham 2 gola / 0 asistencija / 581 minuta