Novi trener Fenerbahčea, Jose Mourinho, polako se priprema za prvi test na klupi istanbulskog kluba, koji će biti drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Lugana 23. jula. Ovaj susret će biti ključan za Mourinhoa jer će pokazati njegovu sposobnost vođenja tima u važnim evropskim utakmicama.

Fenerbahče je završio pripreme u Austriji, gdje se Edin Džeko istaknuo postigavši tri pogotka. Međutim, čak i s ovim impresivnim učinkom, Džeko možda neće ostati u klubu. Mourinho je, prema pisanju turskog Fanatika, odlučan u namjeri da zadrži samo osam stranaca na temelju izvedbi tokom četiri odigrane utakmice u Austriji, zbog ograničenja broja stranih igrača u Turskoj na 12.

Sigurno mjesto u ekipi imaju Livaković, Osayi, Oosterwolde, Djiku, Becao, Fred, Szymanski i Tadić. S druge strane, Mourinho je spreman odreći se Džeke, Radeta Krunića, Mihe Zajca, Crespa, Ryana Kenta i Luna Peresa, jer se očekuju dodatna pojačanja.

Ova odluka iznenađuje, posebno s obzirom na to da su procurile Mourinhove riječi upućene Džeki nakon odlaska Batshuayija: “Tebe planiram kao drugog napadača.” Mourinhoova glavna meta je Youssef El-Nesyri iz Seville, što dodatno otežava Džekinu situaciju.

Edin Džeko, poznat kao Dijamant, želi ostati u Istanbulu i pokušati ispuniti obećanje o osvajanju titule. Iako se spominje interes Hajduka i klubova iz Saudijske Arabije, njegova želja je jasna. Ipak, ostaje pitanje hoće li biti zadovoljan ulogom drugog napadača i potencijalnim grijanjem klupe.

U ovom kontekstu, Mourinho mora donijeti teške odluke kako bi osigurao konkurentnost tima, dok se Džeko suočava s izazovom prilagodbe novim okolnostima i dokazivanja svoje vrijednosti na terenu. Ova situacija će biti pažljivo praćena jer može značajno uticati na daljnji razvoj karijere bosanskog napadača.