Nogometni savez Gibraltara oštro je reagirao na skandiranje španjolskih nogometaša tijekom proslave njihove titule prvaka Europe u Madridu te je najavio žalbu UEFA-i. Tijekom slavlja, neki su igrači pjevali poruku “Gibraltar je španjolski”, što je bila aluzija na Englesku, španjolskog rivala u finalu u Berlinu, odigranom prošle nedjelje.

Posebno je zapaženo da je Rodri, igrač Manchester Cityja u Premier ligi, poticao svoje suigrače da otpjevaju tu pjesmu tijekom jednog trenutka slavlja.

Nakon što je Rodri poticao svoje suigrače da pjevaju “Gibraltar je španjolski”, kapetan španjolske reprezentacije, Alvaro Morata, reagirao je podsjećajući ga da igra u Engleskoj. Rodri je uzvratio da ga nije briga za to.

Gibraltar je odmah najavio da će podnijeti službenu žalbu UEFA-i, opisujući skandiranje kao “provokativno i uvredljivo”, te naglašavajući da takvo ponašanje nema mjesta u nogometu.

Čak i Vlada Gibraltara je izjavila da su aluzije Španaca ogromna uvreda za Gibraltarce.Suočenost oko suvereniteta Gibraltara je sporna tačka u odnosima između Velike Britanije i Španije, s obzirom da Španija polaže pravo na tu teritoriju.

Gibraltar je zauzet od strane anglo-holandskih snaga tokom Rata za špansko nasljeđe, nakon čega je prema Ugovoru iz Utrechta 1713. godine ustupljen Velikoj Britaniji.

Gibraltarci su većinski odbili prijedloge za španski suverenitet na referendumu 1967. godine, kao i prijedlog za zajednički suverenitet na referendumu 2002. godine. Unatoč tome, Gibraltar održava bliske ekonomske i kulturne veze sa Španijom, pri čemu mnogi stanovnici Gibraltara govore španski jezik, kao i lokalni dijalekt poznat kao Llanito.