Vijest koja se sinoć proširila Ostrvom dolazi od urednika uglednog Independenta, Miguela Delaneya, koji je naznačio mogućnost da Pep Guardiola preuzme klupu Engleske. On je odmah istakao da Guardiola ima ugovor sa Manchester Cityjem do kraja sezone 2024/25, ali da bi FA mogao da sačeka takvog trenera, čak i ako to znači još godinu dana.

U tom slučaju, Engleska bi dobila privremenog selektora koji bi vodio reprezentaciju u Ligi nacija i na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Navodno, ta uloga bi mogla pripasti selektoru U21 reprezentacije, Lee Carsleyju. Delaney podsjeća da kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju tek u martu, te bi Pep mogao preuzeti reprezentaciju u junu i imati godinu dana za pripremu ekipe za Mundijal u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Delaney svoju priču potkrepljuje činjenicom da je Guardiola već ranije pokazivao interesovanje za selektorski posao, što potvrđuju i ranije glasine o njegovom povezivanju sa klupom Brazila. Pep sebe smatra ponosnim Kataloncem, zbog čega nikada nije imao posebnu želju da vodi reprezentaciju Španije.

Guardiola već sedam godina živi u Engleskoj, gdje mu je život ugodan i srećan. Osim toga, engleski tim je jedan od najjačih na svijetu, iako to često ne uspijeva demonstrirati na terenu. Pep bi preuzeo veliki izazov, a očekivanja bi se dodatno povećala – Engleska bi trebala osvojiti veliki turnir nakon dva poraza u finalima evropskih šampionata.

Nedavno su se pojavile pouzdane informacije da Pep ne namjerava produžiti ugovor sa Manchester Cityjem i da ozbiljno razmišlja o odlasku nakon sezone koja je pred nama. Sada je potrebno da Pep da znak i da FA povuče prvi potez, zapošljavanjem privremenog selektora.

Ako se sve to desi, zna se šta slijedi u junu 2025. – Pep Guardiola bi preuzeo reprezentaciju Engleske, što bi dodatno povećalo interesovanje za Svjetsko prvenstvo 2026 i izazvalo snažna očekivanja među navijačima.