Teška sudbina zadesila je ukrajinski tim Dnipro-1. Kada je 2019. godine ugašen Dnipro, nekadašnji finalista Evropske lige, Dnipro-1 postao je nezvanični nasljednik tog kluba. Tokom posljednje tri sezone razvijali su se i uspjeli izboriti mjesto u Evropi. Prošle sezone završili su na četvrtom mjestu, čime su osigurali drugo pretkolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Njihov rival je mađarski Puskas, ali tri dana prije utakmice stigle su nevjerovatne vijesti. Dnipro-1 trenutno ima na raspolaganju samo tri fudbalera, dok su dvojica na okupljanju sa svojim reprezentacijama.

Finansijsko stanje u klubu je izuzetno teško, pa su zatražili istupanje iz domaćeg prvenstva. Odluka će biti donesena već ove sedmice. “Tim koji ne startuje u ligi svoje zemlje ne može igrati fudbal na međunarodnoj sceni. UEFA nije reagovala za vikend, a pretpostavlja se da će već danas isključiti Ukrajince,” prenosi mađarski nemzetisport.hu.

Trener Dnipro-1, Juri Maksimov, izjavio je da vjeruje kako će klub pronaći bar sedam fudbalera, koliko je potrebno da se izađe na teren i odigra meč. Bila bi to neviđena bruka u svakom smislu, a jasno je da će ukrajinski tim biti kažnjen. Ukoliko Dnipro ne bude igrao, ekipa Puskas Akademije će direktno proći u treće pretkolo.