Dolazak Ivana Rakitića u Hajduk predstavlja značajan događaj za hrvatski nogomet i HNL u cjelini. Rakitić, kao igrač s bogatim međunarodnim iskustvom i brojnim uspjesima u velikim klubovima poput Barcelone i Seville, donosi sa sobom ne samo kvalitetu igre, već i marketinšku vrijednost te prestiž koji može podići razinu lige. Njegov povratak u HNL stvara novo uzbuđenje među navijačima, medijima i sponzorima, a pozitivni efekti su vidljivi na više razina.

Za Hajduk, Rakitićev dolazak znači više od sportskog pojačanja. On je simbol povratka domaćih zvijezda u domaću ligu i može poslužiti kao uzor mlađim igračima. Njegovo prisustvo na terenu i u svlačionici može pomoći u razvoju mladih talenata, podići moral ekipe i donijeti pobjednički mentalitet. Hajduk, s Rakitićem u sastavu, postaje konkurentniji u borbi za naslov prvaka, ali i u europskim natjecanjima.

S druge strane, dolazak takvog igrača u HNL povlači usporedbe s ligama u regiji, poput Premijer lige BiH. Iako je Premijer liga BiH kroz povijest imala svoje trenutke slave i talentovane igrače, dolazak zvijezde kalibra Rakitića u bilo koji klub u BiH bio bi monumentalni događaj. Takav transfer podigao bi ne samo kvalitetu igre, već i marketinški potencijal cijele lige, privlačeći sponzore i povećavajući interes publike.

Jedan od potencijalno sličnih transfera koji se često spominje je dolazak Edina Džeke u Hajduk. Iako bi takav transfer bio povijesno važan za Hajduk i HNL, postoji određena doza “licemjerja” u Džekinoj odluci. Edin Džeko je uvijek naglašavao svoju ljubav prema Željezničaru, klubu u kojem je započeo svoju karijeru i koji ga je lansirao u zvjezdane visine. Džeko je više puta izjavljivao da je zahvalan Želji i navijačima, ali ako se odluči završiti karijeru u Hajduku umjesto u Željezničaru, to bi moglo biti shvaćeno kao izdaja tih vrijednosti i osjećaja.

Džeko bi svojom prisutnošću u Željezničaru mogao donijeti neizmjernu korist ne samo klubu, već i cijeloj Premijer ligi BiH. Njegov povratak bi podigao razinu igre, privukao veći broj gledatelja na stadione i pred male ekrane, te stvorio veći interes sponzora. Iako su ga na početku karijere na Grbavici navodno nazivali “klocem”, Džeko bi trebao biti vječno zahvalan Želji jer bez tog kluba, njegova karijera možda nikada ne bi dostigla visine koje je postigao.

Stoga, dok dolazak Ivana Rakitića u Hajduk donosi brojne prednosti HNL-u, dok potencijalni dolazak Edina Džeke u Hajduk umjesto Željezničara nosi sa sobom složene osjećaje i implikacije. Igrači poput Rakitića i Džeke imaju moć transformirati lige u kojima igraju, no njihovi potezi također odražavaju i njihove osobne vrijednosti i lojalnosti prema klubovima koji su ih stvorili. U konačnici, odluke ovih igrača oblikuju ne samo njihovu naslijeđe, već i budućnost nogometa u regiji.