Vanredna Skupština Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine održana je jučer u Sarajevu, s glavnom temom skraćenja Prve lige FBiH.

Međutim, odluka o skraćenju nije prošla zbog nedostatka potrebnih glasova, izvještava Faktor.

Od 40 delegata koji čine Skupštinu, prisustvovalo je njih 30, a za usvajanje odluke bilo je potrebno tri četvrtine prisutnih članova, odnosno svi prisutni. Ipak, jedan delegat je glasao protiv, te odluka o smanjenju Prve lige FBiH nije prošla.

Kako Faktor navodi, nova Vanredna Skupština bit će sazvana u narednim danima kako bi se ispunila obaveza prema FSBiH, koji je naložio NS FBiH da smanji ligu, a sjednica će biti održana najkasnije za deset dana.

Prvobitni prijedlog je bio da Prvu ligu FBiH u naredne dvije sezone igra 16 klubova, a da se od sezone 2026/27 broj smanji na 12 klubova. No, delegati su se jučer izjasnili o drugačijem modelu rekonstrukcije entitetskog takmičenja.

Prema novom prijedlogu, glasalo se za smanjenje lige na 14 klubova u sezoni 2025/26 (što je zahtjev FSBiH), a da od sezone 2026/27 Prvu ligu FBiH igra 12 klubova.

Također, planirana je i rekonstrukcija drugih liga, te bi umjesto dosadašnje četiri, trebale biti dvije Druge lige FBiH.