Olimpijske igre u Parizu bile su obilježene kontroverzom oko alžirske bokserke Imane Khelif, koja ima XY kromosome i time je stekla prednost nad drugim natjecateljicama.

Međunarodna boksačka federacija (IBA) zabranila je njezine nastupe pod svojim okriljem, ali ona je ipak mogla sudjelovati na Olimpijadi i stigla do polufinala.

Kritike na društvenim mrežama usmjerene su prema njezinoj rodnoj identifikaciji, s optužbama da nije prava žena. Khelif je prekinula šutnju i u razgovoru za LaPresse izrazila žaljenje zbog maltretiranja sportaša i naglasila da to može ozbiljno utjecati na mentalno zdravlje.

Njezina poruka je bila da se poštuju olimpijski principi i da se suzdrži od nepravde prema sportašima. Khelif je istaknula da je njen cilj osvojiti zlato te da se neće dopustiti da je mišljenja drugih skrenu s njenog puta.

– Ne zanimaju me tuđa mišljenja. Došla sam ovdje po medalju i biti što bolja, naravno, po volji Allaha.

Rekla je da se ne zanima za komentare na društvenim mrežama jer je tim za mentalno zdravlje savjetovao da ih izbjegava, posebno tijekom Olimpijade. Osvrnula se i na emocionalni trenutak kada je Talijanka Angela Carini odustala, rekavši da je i sama imala problema s kontrolom emocija.

Kritizirala je Međunarodnu boksačku federaciju zbog lošeg ponašanja prema njoj, no dodala je da vjeruje da je Allah na njenoj strani.

U polufinalu će se boriti protiv tajlandske boksačice Janjaem Suwannapheng, s nadom da će doći do finala u kategoriji do 66 kilograma.