Ivan Perišić, ime koje je godinama odzvanjalo među navijačima Hajduka, konačno je stiglo na Poljud prošle sezone. Njegov povratak u Hajduk bio je više od transfera – bio je to povratak heroja, dječaka iz Splita koji je postao globalna nogometna zvijezda. Navijači su godinama čekali njegov dolazak, sanjajući da će upravo on biti ključni faktor koji će vratiti titulu na Poljud. No, samo 12 utakmica kasnije, Perišić je otišao, ostavljajući za sobom gorak okus izdaje i razočaranja.

Hajduk kao usputna stanica

Perišićev povratak u Hajduk nije bio samo sportska priča, već i emotivna. Splićani su ga dočekali kao spasitelja, čovjeka koji će ujediniti momčad i donijeti toliko željenu titulu. No, već od prvog dana, mnogi su sumnjali da mu je Hajduk samo usputna stanica za povratak u reprezentaciju Hrvatske. Njegov dolazak nakon teške povrede zadobivene u Tottenhamu mnogima je bio jasan znak – Hajduk je trebao poslužiti kao odskočna daska za ponovno oživljavanje karijere i povratak u formu, kako bi bio spreman za Euro.

Iako su navijači imali osjećaj da se radi o privremenom aranžmanu, svejedno su se nadali da će Perišić ostati makar jednu cijelu sezonu, da će donijeti stabilnost i potrebnu kvalitetu u momčad, te da će pomoći Hajduku da osvoji titulu nakon dugih godina čekanja. Međutim, ubrzo je postalo jasno da su te nade bile iluzorne.

Raskid koji je razotkrio sve

Perišićev iznenadni odlazak šokirao je navijače. No, još više ih je šokirala način na koji je do raskida došlo. Trener Gennaro Gattuso, čovjek poznat po svojoj vatrenoj naravi, nije se libio iznijeti “prljavi veš” iz svlačionice u javnost. Gattuso je Perišića udaljio iz momčadi prije ključne utakmice, što je bio jasan signal da su odnosi u klubu nepovratno narušeni. Perišić je, umjesto heroja, postao izdajnik, čovjek koji je iskoristio Hajduk i njegove navijače samo da bi se vratio u formu za reprezentaciju.

Sportski direktor Nikola Kalinić, nekadašnji Perišićev suigrač iz reprezentacije, također snosi dio odgovornosti. Umjesto da pronađe način za pomirenje i zadrži Perišića, Kalinić je brzo izabrao stranu – onu trenera. Time je automatski okrenuo navijače protiv igrača kojeg su dočekali kao heroja. Kalinićev potez može se shvatiti i kao pokušaj da sakrije vlastite greške i neznanje u vođenju sportskog segmenta kluba, prebacujući krivicu na nekadašnjeg kolegu.

Navijači – Od obožavanja do prezira

Najveća tragedija ove priče je reakcija navijača. Perišića su dočekali kao sina koji se vratio kući, ali su ga ubrzo odbacili bez da su čuli njegovu stranu priče. Njihovo ponašanje, puno prezira i razočaranja, pokazuje koliko je lako heroja pretvoriti u izdajnika. Umjesto podrške u teškim trenucima, Perišić je doživio osudu i gnjev ljudi koji su mu još donedavno klicali.

Što je Hajduk dobio i izgubio?

Dolaskom Perišića, Hajduk je dobio privremenu nadu i kratkotrajni optimizam. No, njegov odlazak razotkrio je sve probleme u klubu – od lošeg upravljanja, preko nesposobnosti održavanja stabilnosti, do nedostatka pravih lidera. Perišić je donio bljesak svjetla, ali je njegov odlazak ostavio klub u još većoj tami.

Na kraju, Ivan Perišić je iskoristio Hajduk kako bi se vratio u formu, dok je Hajduk iskoristio Perišića za privremenu euforiju koja se ubrzo pretvorila u gorko razočaranje. Njegov odlazak je podsjetnik na to koliko su krhke iluzije u nogometu i koliko su odnosi unutar kluba i s navijačima osjetljivi. Perišić je otišao, a Hajduk i njegovi navijači ostaju s osjećajem izdaje i gorkom spoznajom da su još jednom ostali praznih ruku.