Borac je u četvrtak navečer eliminirao Klaksvik s Farskih Otoka i osigurao nastup u play-offu Evropske lige, čime su automatski obezbijedili i grupnu fazu Konferencijske lige, što je prvi put u istoriji kluba. U Bosni i Hercegovini često ih nazivaju režimskim klubom i “igračkom” Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, dok su prošle sezone, na putu do naslova, sudije često bile u središtu kontroverzi, zakidajući njihove protivnike, prenosi 24sata.hr.

Hrvatski portal nastavlja:

Ne obraćaju previše pažnje…
Borac iz Banja Luke jedan je od najkontroverznijih klubova u susjedstvu, zbog kojeg su njihovi protivnici, ljuti zbog sudačkih odluka, ponekad prekinuli utakmice, ali se čini da se klub previše ne uzrujava zbog toga.

Sada uživaju u najuspješnijim danima svoje povijesti.

Bez obzira na moguće sudačke pogodnosti u domaćem prvenstvu, plasman u grupu evropskog takmičenja, što Hajduk sanja već 14 godina, a Osijek nikada nije uspio, Borac je zaslužio isključivo na terenu. I to s igračima koji nisu uspjeli da se istaknu u HNL-u (Hrvatska nogometna liga, op.a.). Održali su ekipu iz prošle sezone, dodatno je ojačali s nekoliko pojačanja i ispisali istoriju. Dino Skorup dugo je bio smatran potencijalom Hajduka, ali nikada se nije uspio nametnuti, čak ni u Šibeniku.

Za Splićane je odigrao jednu utakmicu, dok je za “Narandžaste” nastupao 29 puta u dvije sezone. Prošle sezone primio je ponudu GOŠK-a iz Gabele.Sa sedam golova i četiri asistencije u 30 utakmica, bio je jedan od najboljih igrača prvenstva, što je dovelo Borac i odmah im pomoglo da se plasiraju u Evropu. Nezamislivo je zamisliti prvu ekipu bez njega; Hajduku i Šibeniku nije bio od koristi, ali sada će igrati Konferencijsku ligu. Tako ide nogomet.

Kapitan Borca je Srđan Grahovac, poznat ljubiteljima HNL-a kao bivši vezist Rijeke. Igrao je u sezonama 2017/2018 i 2018/2019, odigrao samo 26 utakmica bez značajnijih učinaka prije nego što je prešao u bečki Rapid. Tamo je uspio nametnuti se i dokazati, igrao je četiri godine prije nego što je na kratko prešao u Rizespor (Turska), gdje je nastupao u sedam utakmica. Prošle sezone se smjestio u Borcu gdje je postao kapetan i ključni igrač.

Tu je i Stefan Savić (30), austrijski nogometaš koji je igrao za Slaven Belupo u sezonama 2015/2016 i 2016/2017. Iako je imao značajnu minutažu, nije ostavio traga. Zapravo, nijedan od navedene trojice nije ostavio poseban trag u HNL-u, osim neuništivog Zorana Kvržića (36). Igrao je za Osijek, Rijeku, Slaven Belupo i Šibenik, većinu karijere proveo u hrvatskoj ligi, a prošle sezone, nakon ispadanja Šibenika u drugu ligu, prešao je u Borac. Bio je ključan u osvajanju naslova s sedam golova i četiri asistencije.

Banjalučka ekipa je evropsku priču započela protiv albanske Egnatije, koju su izbacili iz prvog pretkola Lige prvaka. Zatim su se susreli s grčkim PAOK-om, Hajdukovim i Dinamovim suparnikom iz prošle sezone. Sjajno su im parirali, ali su ispali s ukupnim rezultatom 2:4.

Nisu jedini
Kasnije su prešli u Evropsku ligu i imali tešku borbu protiv Klaksvika s Farskih Otoka. Prvu utakmicu su izgubili 1:2, ali su u uzvratu u Banjoj Luci pobijedili istim rezultatom i izborili produžetak.

Tamo su golom Meijersa prošli u play-off, gdje će igrati protiv Ferencvaroša. Mađari će biti veliki favoriti, ali ako i ispadnu, to neće biti tragedija. Oni su ispunili svoj cilj, osigurali su minimalnu grupnu fazu Konferencijske lige.

I nije Borac jedini koji je ostvario evropski uspjeh uz pomoć bivših HNL-ovaca. Prošle sezone to je postigao i Zrinjski, za kojeg su igrali bivši hajdukovci Zvonimir Kožulj, Filip Bradarić, Andrija Balić, Stipe Radić, Tomislav Kiš, Mario Tičinović.

S Hajdukom to nisu uspjeli, ali su s predstavnikom BiH…