Švicarski nogometaš Xherdan Shaqiri vratio se u svoj matični klub Basel nakon 12 godina, priopćio je danas klub. Na službenoj stranici Basela stoji da je Shaqiri (32), koji dolazi kao slobodan igrač nakon raskida ugovora s Chicago Fireom, potpisao ugovor na tri godine.

Švicarac, rođen u Gnjilanu na Kosovu, izjavio je za klupsku stranicu kako je ponosan i vrlo sretan što se vratio u klub u kojem je započeo svoju karijeru.

“Imam duboku povezanost s ovim klubom i ovim područjem još od djetinjstva. Bio sam navijač, a naravno i igrač… Sada želim ponovno napadati s Baselom i jedva čekam vidjeti navijače na St. Jakob-Parku,” rekao je Shaqiri, koji je zadužio dres s brojem 10.

Shaqiri je za prvi tim Basela igrao od 2009. do 2012. godine i u tom periodu postigao 23 gola u 130 utakmica. Tijekom karijere igrao je i za Bayern München, Inter, Stoke City, Liverpool i Lyon, a posljednje dvije sezone proveo je u SAD-u, gdje je igrao za Chicago Fire.

Za reprezentaciju Švicarske odigrao je 125 utakmica i postigao 32 gola.

Tri puta je osvajao švicarsku Super ligu s Baselom, tri puta je bio i prvak Njemačke s Bayernom, a jednu je titulu osvojio i u engleskoj Premier ligi s Liverpoolom.

S njemačkim i engleskim klubovima osvajao je i Ligu prvaka, Superkup Europe te Svjetsko klupsko prvenstvo.