Rokas Pukštas (19) blizu je odlaska iz Hajduka, što je najavio predsjednik Ivan Bilić u nedavnom intervjuu, a slično je potvrdio i Nikola Kalinić. Mediji iz Splita već duže vrijeme neslužbeno potvrđuju da se intenzivno radi na njegovom transferu.

Danas Hajduk igra protiv Varaždina na Poljudu u trećem kolu Supersport HNL-a, a ova utakmica mogla bi biti posljednja za Pukštasa u Hajdukovom dresu.

Do kraja prijelaznog roka u najvećim europskim ligama ostaju još dvije utakmice, s time da je vrlo upitno hoće li Pukštas sudjelovati u gostovanju kod Istre 25. augusta.

Postoji značajan interes za mladog veznjaka, posebice iz njemačke Bundeslige, no glavno pitanje ostaje financijski dogovor između Hajduka i potencijalnih kupaca.

Iako se nagađa da Hajduk traži oko 10 miliona eura za njegov transfer, realnije je očekivati nešto manju ponudu, posebno nakon što su Bilić i Kalinić istaknuli financijske poteškoće kluba.

Bitnu ulogu u transferu igra menadžer Andy Bara, koji je u svibnju potpisao ugovor s Pukštasom i sklopio dogovor s Hajdukom. Bara može posredovati u transferu do 1. septembra, ali samo pod uvjetom da Hajduku osigura ponudu od najmanje 10 miliona eura. Taj dogovor ne ovisi o specifičnim ligama ili klubovima, već o zadovoljenju financijskih i profesionalnih uvjeta.

Pukštas je u Hajduk stigao besplatno krajem 2020. godine iz američke akademije, što znači da će Hajduk ostvariti značajnu zaradu na njegovom transferu.

Rođen u Stillwateru, Oklahoma, Pukštas se nogometno razvijao u Kansas Academyju i Barca Academyju. Prošao je probu u Manchester Unitedu, a nakon dolaska u Hajduk brzo je napredovao kroz akademiju Luke Kaliterne. U protekle dvije godine postao je ključni igrač Hajduka, s 65 nastupa i 11 postignutih golova.