Engleska nogometna asocijacija (FA) najavila je da bi vezni igrač Tottenhama, Rodrigo Bentancur, mogao biti kažnjen zabranom igranja od 6 do 12 utakmica zbog kontroverzne izjave u intervjuu.

FA je naveo da je Bentancur prekršio pravilo E3 zbog nedoličnog ponašanja, jer je u svom komentaru na urugvajskoj televiziji spomenuo da “Son i svi njegovi sunarodnjaci izgledaju isto”, što je ocijenjeno kao uvredljivo. FA je objasnio da je Bentancur koristio riječi koje vrijeđaju na osnovi nacionalnosti i etničke pripadnosti, te je to ocijenjeno kao ozbiljna povreda pravila E3.2.

Ovaj incident uključuje impliciranje nacionalnih i rasnih razlika, što je prema pravilima FA zabranjeno. Bentancur se ubrzo izvinio Heung Min Sonu, svom suigraču iz Tottenhama, naglasivši da je njegov komentar bio neukusna šala.

Pojasnio je da ne bi nikada namjerno povrijedio svog prijatelja ili omalovažio bilo koga. FA je dao Bentancuru rok do 19. septembra da se očituje o ovom pitanju.

Bentancur je u svom izvinjenju Sonu izrazio ljubav i poštovanje, naglašavajući kako mu nije bila namjera uvrijediti ga.

Ukoliko FA donese odluku o kazni, Bentancur bi mogao izostati s terena na značajan broj utakmica. Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti zbog osjetljivosti pitanja rasnih i etničkih komentara.