Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Sergej Barbarez, sudjelovao je na 14. UEFA-inoj konferenciji selektora, trenera i tehničkih direktora, koja je jučer održana u Berlinu.

Konferencija je okupila mnoge istaknute nogometne ličnosti i vrhunske trenerske stručnjake, a posebno zanimljivo predavanje održao je selektor Španije, Luis de la Fuente, koji je nedavno sa svojom reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo.

Berlin je, nakon organizacije finala Evropskog prvenstva, bio domaćin trenerima i selektorima iz cijele Europe, među kojima je bio i Barbarez, koji je početkom ovog mjeseca debitovao u takmičarskim utakmicama na klupi Zmajeva, ostvarivši prvi bod protiv Mađarske na gostovanju (0:0).

Jedan od ciljeva UEFA-e bio je omogućiti De la Fuenteu i ostalim selektorima da raspravljaju o ključnim taktičkim trendovima sa Evropskog prvenstva. Konferencija je pružila priliku trenerima da se osvrnu na važne trenutke iz ljeta, odaju počast španskim prvacima i razgovaraju o takmičenjima sa kolegama iz cijelog kontinenta.

Važan dio događaja bila je diskusija selektora Francuske, Didiera Deschampsa, Gruzije, Willyja Sagnola, Njemačke, Juliana Nagelsmanna i Portugala, Roberta Martineza.

Osim selektora, konferenciji su prisustvovali i mnogi renomirani nogometni stručnjaci, uključujući Fabia Capella, Aljošu Asanovića, Rafu Beniteza, Avrama Granta, Ole Gunnara Solskjaera, Franka De Boera i druge. Barbarez je podijelio fotografije sa događaja na svojim društvenim mrežama.

Za Barbareza i njegov stručni tim Zmajeva nema puno vremena za odmor, jer već početkom oktobra slijedi novo okupljanje reprezentacije. Pred njima su teške utakmice u Ligi nacija, s njemačkom reprezentacijom koja dolazi u Zenicu 11. oktobra, a zatim slijedi Mađarska 14. oktobra.