Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će u petak po treći put u svojoj historiji odmjeriti snage s reprezentacijom Njemačke.

Ova utakmica, međutim, nosi dodatnu težinu jer će biti prva službena, za bodove, unutar A3 grupe Lige nacija, za razliku od prethodna dva prijateljska susreta.

Poseban značaj meč ima za neke igrače sa spiska selektora Sergeja Barbareza, budući da su Njemačka i njima, kao i selektoru, “drugi dom”.

Naime, nekoliko bh. reprezentativaca rođeno je upravo u Njemačkoj, a trojica su čak nastupala za njemačku reprezentaciju na omladinskom nivou.

Denis Huseinbašić, veznjak rođen u Erbachu 2001. godine, odigrao je pet utakmica i postigao dva gola za njemačku U21 reprezentaciju, te je bio dio tima na Europskom prvenstvu 2021. godine.

Ipak, odlučio je promijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati za Bosnu i Hercegovinu, zemlju iz koje potječu njegovi roditelji. Debitovao je u martu 2024. protiv Engleske, a od tada je upisao ukupno četiri nastupa.

Još jedan bivši njemački omladinski reprezentativac je Dženis Burnić, rođen 1998. godine u Hammu, koji je također promijenio sportsko državljanstvo. On je u svojoj karijeri za njemačku U21 reprezentaciju odigrao četiri utakmice, među kojima je i meč protiv Bosne i Hercegovine na istom stadionu u Zenici gdje će se sada suočiti s Njemačkom.

Sead Kolašinac, dugogodišnji stub odbrane bh. reprezentacije, također je prošao sve omladinske kategorije njemačkog tima.

Rođen 1993. u Karlsruheu, on od novembra 2013. brani boje Bosne i Hercegovine i do sada je sakupio 62 nastupa. Zanimljivo je i to da je napadač Ermedin Demirović, rođen 1998. u Hamburgu, od početka svoje profesionalne karijere vjerno zastupao boje Bosne i Hercegovine, iako je odrastao u Njemačkoj.

On je nastupao za sve omladinske selekcije Bosne i Hercegovine, a u seniorskoj reprezentaciji do sada ima 28 nastupa i dva postignuta gola.

Ovaj nadolazeći meč predstavlja simboličan susret za mnoge od njih, jer će igrati protiv zemlje u kojoj su se rodili ili odrastali, ali sada brane boje svoje domovine.