FIFA je donijela značajnu odluku koja ima za cilj zaštititi nogometaše od rasističkog vrijeđanja s tribina, što je problem koji je posljednjih godina postao sve učestaliji. Posebno je na udaru bio brazilski nogometaš Vinicius Junior, koji se u Španiji suočava s uvredama gotovo na svakoj utakmici.

Ovaj ozbiljan problem potaknuo je FIFA-u da uvede stroge mjere protiv rasne diskriminacije, kako bi se osigurala pravednija i sigurnija atmosfera na stadionima.

Na 74. Kongresu u Bangkoku, FIFA je u suradnji s nacionalnim nogometnim savezima odlučila aktivirati programe u pet ključnih područja: pravila i sankcije, akciju na terenu, kaznene prijave, edukaciju i podršku glasovima igrača. Ove mjere podupiru globalnu borbu protiv rasizma i usmjerene su na dugoročno iskorjenjivanje rasne diskriminacije u nogometu.

Jedna od najvažnijih odluka je uvođenje globalnog standarda za prekid utakmica u slučajevima rasističkih ispada. Ako dođe do takvih incidenata, sudac ima obavezu privremeno zaustaviti utakmicu, a igrači mogu upotrijebiti specifičnu “gestu protiv rasizma” – prekrižene ruke na prsima – kako bi signalizirali sudcu što se događa.

Postupak uključuje tri koraka: prvo, sudac zaustavlja igru; zatim, ako se incidenti nastave, igrači se šalju natrag u svlačionice. Ako se nakon ponovnog početka utakmice rasističko ponašanje ne zaustavi, sudac može donijeti odluku o trajnom prekidu utakmice.

Ovaj novi protokol postaje obavezan za sve FIFA-ine saveze, čime se želi poslati jasna poruka da rasizam neće biti toleriran ni na kojem stadionu. Također, FIFA planira provesti široku edukaciju kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv rasizma, dok će igrači dobiti priliku aktivno sudjelovati u toj borbi svojim glasom i gestama.

Ove mjere predstavljaju snažan korak naprijed u globalnoj borbi protiv rasizma i stvaraju temelj za sigurnije i inkluzivnije nogometno okruženje.