Mathijs De Ligt (Matthijs, 24) stigao je u Bajern za 67 miliona eura u julu 2022. Bajern je nizozemskog stopera doveo iz Juventusa i De Ligt je trebao instantno postati jedan od najvažnijih igrača njemačkog prvaka.

To se nije dogodilo. De Ligt ove sezone pod vodstvom Tomasa Tuhela (Thomas Tuchel) ima pet nastupa i odigrao je 82 minute u prvenstvu i njemačkom kupu.

– Zašto ne igram? Nemam pojma, trebate pitati trenera. Radim sve što Tuhel traži, ali u posljednje dvije utakmice igrao sam desetak minuta i u veznom redu – rekao je De Ligt. Sportski direktor Bajerna Kristof Freund (Christoph) za Bild je objasnio:

– On je vrlo važan za našu ekipu. Jasno da mu trenutna situacija ne predstavlja lak izazov, ali uvjeren sam da će u sljedećih nekoliko mjeseci imati brojne prilike za igru.

De Ligt je karijeru započeo u Ajaksu, a u Juventusu je igrao od 2019. do 2022. godine. Za Bajern dosad ima 48 nastupa i tri zabijena gola, a za reprezentaciju Nizozemske u 42 utakmice postigao je dva pogotka, prenosi Avaz.