Bayern je danas objavio da će Raphaël Guerreiro (30) propustiti revanš polufinala Lige prvaka protiv Reala u Madridu zbog povrede lijevog stopala koju je zadobio jučer u utakmici protiv Stuttgarta. Klub nije precizirao koliko će tačno trajati njegova pauza.

Do kraja sezone, Bayern ima još nekoliko važnih utakmica, uključujući revanš polufinala Lige prvaka, dva meča Bundeslige i moguće finale Lige prvaka 1. juna na Wembleyu.Guerreiro je povrijedio ligamente lijevog stopala, što ga stavlja u neizvjesnu situaciju za nastup s portugalskom reprezentacijom na Euru koji počinje 14. juna.

Prije ove povrede, Guerreiro je već imao problema s povredom koljena u martu. Unatoč tome, uspio se vratiti u formu te je odigrao značajnu ulogu u početnom sastavu Bayerna.

Postigao je gol protiv Kolna i odigrao svih 90 minuta u pobjedi protiv Arsenala, gdje je asistirao za gol koji je Bayernu donio prolazak u polufinale Lige prvaka.

Guerreirojeva odsutnost predstavlja veliki udarac za Bayern, budući da je Portugalac bio ključni igrač u njihovoj sredini terena i važan dio njihove igre. Njegova kreativnost, preciznost u dodavanjima i sposobnost da igra na više pozicija donijeli su Bayernu stabilnost i kvalitetu.

Nedostatak Guerreira također stavlja dodatni pritisak na ostale igrače da preuzmu veću odgovornost, posebno u sredini terena. Bayern će morati osloniti se na ostale igrače da će uspjeti da nadoknade odsutnost Guerreira i pruže stabilnost i kvalitetu u veznom redu.

Uz to, trener Bayerna će morati pronaći pravu taktiku i formaciju koja će kompenzirati nedostatak Portugalca kako bi Bayern imao što bolje šanse za prolazak u finale Lige prvaka.