Bivši golman FK Sarajevo, Vladan Kovačević, prelazi u redove portugalskog prvaka Sportinga iz Lisabona, a dio transfera ide i FK Sarajevu. Prema portugalskom listu Aboli, transfer je gotovo dogovoren, a Kovačević će potpisati petogodišnji ugovor.

Transfer vrijedan oko 5 miliona eura, s bonusima bi mogao biti i 6 miliona eura. Sarajevo će dobiti 15 posto od transfera, što znači oko 900.000 eura.

Kovačević će biti konkurencija za urugvajskog golmana Franco Israela i veterana Antonija Adana. Počeo je karijeru u Željezničaru iz Banja Luke, branio je za Sarajevo i Slobodu iz Mrkonjić Grada.

U Rakow je prešao 2021. za 300.000 eura, gdje je klub postao hit poljskog nogometa i osvojio Kup i titulu. Proglašen je najboljim golmanom u Poljskoj dvije godine zaredom.

Sa Sarajevom je osvojio dvije titule prvaka i dva Kupa BiH, te bio prvak BiH u juniorskoj konkurenciji. Kovačević je istaknuti član tima i ima značajne zasluge za uspjehe Rakowa u proteklim sezonama.

Sa samo 26 godina, Kovačević je već stekao status pouzdanog i kvalitetnog golmana, te se očekuje da će nastaviti napredovati i pružati vrhunske performanse u novom klubu.

Očekuje se da će transfer biti ozvaničen nakon što Kovačević obavi ljekarske preglede.