Kazna UEFA-e turskom defanzivcu Merihu Demiralu zbog pozdrava “bozkurt” izazvala je rasprave o licemjerju Zapada.

UEFA je Demiralovu gestu protumačila kao političku poruku i suspendirala ga na dvije utakmice. S druge strane, Jude Bellingham dobio je samo jednu utakmicu suspenzije i kaznu od 30.000 eura zbog provokativne geste prema slovenskim navijačima, što je potaknulo polemike o dvostrukim standardima.

Demiral je izjavio da je gesta bila odgovor na pozdrav turskih navijača. Simbol “bozkurt”, iako povezan s nacionalističkim strankama, ima duboke korijene u turskoj kulturi i simbolizira turski identitet.

U turskoj mitologiji, sivi vuk je sveta životinja i nacionalni simbol. Demiralova gesta bila je, prema njemu, naklon turskom naslijeđu, a ne politička izjava.

Nakon kazne, turski dužnosnici i navijači optužili su UEFA-u za licemjerje, spominjući nacionalne simbole na francuskim i njemačkim dresovima.

Predsjednik Erdogan također je kritizirao odluku, optuživši UEFA-u za dvostruke standarde. Glasnogovornik turskog predsjednika povezao je kaznu s islamofobijom.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog odluke. Ministar sporta osudio je UEFA-inu presudu kao nepravednu i politički motiviranu. Oporbene osobe pozvale su na znak bozkurt kao prosvjed.

Korisnici turskih društvenih medija izrazili su nezadovoljstvo oznakom #BeFairUEFA.