Selektor italijanske fudbalske reprezentacije Luciano Spalletti ostaje na svojoj poziciji do isteka ugovora, što je potvrdio predsjednik Fudbalskog saveza Italije Gabriele Gravina.

Italija je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu poražena od Švicarske u osmini finala rezultatom 2-0, iako su stigli na turnir kao branitelji naslova.

“Žao nam je zbog rezultata, ali u sportu ima i poraza. Ostaje razočarenje što nismo mogli pokazati ono što smo željeli svima koji su nas pratili. Svi smo odgovorni, ali moramo nastaviti. Vjerujemo u projekt sa Spallettijem”, izjavio je Gravina na konferenciji za novinare, citira Gazeta dello Sport.

Unatoč porazu u osmini finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj, Luciano Spalletti će ostati na čelu italijanske reprezentacije, izvještava francuska agencija AFP.

“Pragmatičan sam, nemoguće je riješiti probleme otpuštanjem trenera i prekidom suradnje s igračima koji su doprinijeli ovom dugoročnom projektu”, istaknuo je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

“Spalletti i dalje uživa naše povjerenje, mora ga imati, nastavit će svoj posao jer za 60 dana počinje Liga nacija”, dodao je Gravina.

Spalletti je na poziciji selektora od prošlog ljeta, kada je naslijedio Roberta Mancinija, koji je vodio Italiju do naslova prvaka Europe. Spalletti je naglasio potrebu za pomlađivanjem reprezentacije i uvođenjem nove energije.

“Nisam pružio svoj maksimum. Postoje mnoge stvari koje treba poboljšati, ali ja ću se potpuno posvetiti tom cilju. Bili smo dobri do određene točke, ali jučer smo napravili neprihvatljiv korak unatrag. Vjerujem da znam što je potrebno, želim reprezentaciju osvježiti novom energijom”, izjavio je Spalletti na konferenciji za novinare.