Nizozemski sudac Danny Makkelie (41) neće više suditi na Europskom prvenstvu. UEFA je donijela ovu odluku nakon njegove kontroverzne sudačke predstave u utakmici Hrvatske i Italije (1:1), koja je rezultirala ispadanjem Hrvatske u grupnoj fazi Eura. Prema izvještajima nizozemskog portala AD, Makkelie, koji je policijski inspektor po profesiji, već se vratio u Rotterdam.

Prigovor na osam minuta sudačke nadoknade

Makkelie je također sudio utakmicu između Njemačke i Mađarske (2:0) u grupnoj fazi, ali njegova sudačka odluka u meču Hrvatske i Italije izazvala je veliku kontroverzu. Hrvatska je primila gol u osmoj minuti sudačke nadoknade, što je izazvalo bijes među hrvatskim navijačima koji nisu mogli shvatiti kako je sudac došao do tih osam minuta. Mnogi su također kritizirali Makkelieja za dosuđivanje 50:50 situacija u korist Italijana i nedosljedno dodjeljivanje kartona.

I Mađari su ljutiti

Mađarska je također izrazila nezadovoljstvo Makkeliejevim suđenjem, posebno zbog gola Jamala Musiale u njihovom meču protiv Njemačke, za koji je izbornik Marco Rossi smatrao da je prethodio prekršaj Ilkaya Gündogana. Makkelie, koji je sudio na svom drugom Europskom prvenstvu, bio je aktivan i na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Nizozemski Voetbal International komentira rani odlazak Makkelieja s Eura: “Njegove kolege i stručnjaci ne mogu vjerovati da je donesena ovakva odluka. Iako se možda nije očekivalo da sudi finale Eura, definitivno je trebao voditi utakmice nokaut-faze s obzirom na njegovu izvedbu u grupnim fazama.”

Nizozemski novinari: Stručnjaci šokirani micanjem Makkelieja. Hrvatska – Italija je najbolje odsuđeni meč Eura

Nakon obje utakmice koje je sudio, sudačka komisija i UEFA izražavali su zadovoljstvo Makkeliejevim predstavama, unatoč nezadovoljstvu Mađara i Hrvata zbog priznatog gola Njemačke i duge nadoknade u meču protiv Italije. Hrvatski nogometni savez službeno se žalio na njegovo suđenje, a prema Nizozemcima, čini se da su veze između Hrvata i predsjednika UEFA-e Čeferina razlog za micanje Makkelieja s Eura.

Engleski sudački blog: Suđenje na Hrvatska – Italija je bilo apsolutni masterclass

Engleski sudački blog/stranica Law 5 – The Ref, koja komentira sve sudačke predstave na ovom turniru, dodijelila je visoku ocjenu Makkeliejevom suđenju. U komentaru sa screenshotom situacije neposredno prije gola Italije, napisali su:

“Apsolutno remek-djelo prije gola Italije i puštanja prednosti. Nizozemac je imao odličan nastup u vrlo teškoj utakmici, izuzmemo li penal koji je morao pogledati na VAR-u.” Komentari navijača su podijeljeni, ali mnogi priznaju kvalitetu njegovog suđenja.