Organizatori su značajno pooštrili sigurnosne mjere na stadionu Wembley za večerašnje finale UEFA Lige prvaka, s ciljem da izbjegnu ponavljanje nereda koji su se dogodili na finalu Evropskog prvenstva 2020. godine, prenosi Anadolu. Te mjere su dio sveobuhvatne strategije kako bi se osiguralo da događaj protekne bez incidenata i da svi prisutni mogu uživati u utakmici u sigurnom okruženju.

Večerašnje finale između španskog Real Madrida i njemačke Borussije Dortmund bit će odigrano na nacionalnom stadionu Engleske, gdje je prije tri godine došlo do ozbiljnih sigurnosnih propusta. Tada je oko 2.000 engleskih navijača bez ulaznica nasilno probilo sigurnosne kordone i ušlo na stadion kako bi gledali svoju reprezentaciju u finalu protiv Italije na Evropskom prvenstvu. Ovaj incident je izazvao velike kontroverze i kritike na račun organizatora zbog neadekvatnih sigurnosnih mjera.

Za večerašnje finale angažirano je rekordnih 2.500 redara, što je najviše u historiji stadiona Wembley. Ovi redari će biti raspoređeni na ključnim tačkama unutar i oko stadiona kako bi spriječili bilo kakve pokušaje neovlaštenog ulaska i osigurali red i mir tokom cijelog događaja. Njihova prisutnost je ključna za održavanje sigurnosti i reda, te za sprječavanje bilo kakvih potencijalnih incidenata.

Osim povećanja broja redara, dodatnih pet miliona funti (6,3 miliona dolara) uloženo je u nove sigurnosne mjere. Ove mjere uključuju postavljanje novih kapija i perimetarske ograde, poboljšane brave na svim ulazima, te uspostavljanje unutrašnje kontrolne sobe opremljene najnovijom tehnologijom za praćenje ponašanja navijača. Redari će biti opremljeni kamerama, što će omogućiti bolje nadgledanje i dokumentiranje eventualnih incidenata.

Metropolitan policija će također igrati ključnu ulogu u održavanju reda u Londonu tokom finala. Na dužnosti će biti 2.000 policajaca, uključujući 400 pripadnika iz drugih policijskih snaga izvan grada. Osim osiguranja stadiona, policija će biti prisutna na raznim navijačkim događajima u centru grada i šire, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost za sve posjetitelje i spriječili potencijalni neredi.

“Želimo da fanovi koji posjećuju London zbog ovog fantastičnog događaja imaju sigurno i ugodno iskustvo“, rekla je komandir policije Louise Puddefoot.

Navijači Dortmunda imaju posebnu zonu u Hyde Parku, a navijači Real Madrida na Victoria Embankmentu. Svaki tim je dobio 25.000 karata.Navijačima će biti dozvoljeno da uđu na stadion četiri sata prije početka utakmice, umjesto ranije prakse kada su ulazili dva sata pije meča.